ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ :: Προγράμματα - Αρχείο | «Μαθαίνω την πόλη μου». Πρόγραμμα τοπική ιστορίας για την πόλη της Ηγουμενίτσας

Γενική περιγραφή

Το πρόγραμμα «Μαθαίνω την πόλη μου» σχεδιάστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2018 στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που τη διετία 2017-2018 είχαν ως θεματική τις ΠΟΛ(ε)ΙΣ, για οργανωμένες σχολικές ομάδες της Ε΄-ΣΤ΄ τάξεις Δημοτικού & Α΄ Γυμνασίου.

Μέσα από τις δραστηριότητες που περιλαμβάνει, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν άγνωστες πτυχές της ιστορίας της πόλης τους, επιχειρώντας μία χαρτογραφική καταγραφή των ιστορικών στοιχείων του παρελθόντος, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από επιλεγμένα σημεία, μνημεία και χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ολόκληρες γειτονιές ή μεμονωμένα κτήρια αλλά και σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν την εξέλιξή της.

Η υλοποίηση του προγράμματος ενισχύει τις κατευθύνσεις και τους στόχους που θέτει το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών και το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών για τη διδασκαλία της Τοπικής Ιστορίας, καθώς συμβάλλει να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τις επιρροές που ασκεί η ανθρώπινη δραστηριότητα στο περιβάλλον και να εκτιμήσουν την αξία και την ποιότητα του τοπικού φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Παράλληλα, καλλιεργείται η παρατηρητικότητα και η ερευνητική διάθεση για ζητήματα της τοπικής κοινωνίας, καθώς έρχονται σε επαφή με άμεσες ιστορικές πηγές (φωτογραφίες, χάρτες, γκραβούρες, ιστορικές πληροφορίες, λογοτεχνικά κείμενα κλπ.), ενώ ασκούνται ταυτόχρονα στη διαθεματική προσέγγιση της τοπικής ιστορίας.

 

Στόχος

Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι να κατανοήσουν οι μαθητές ότι η σημερινή εικόνα της πόλης αποτελεί μία στιγμή στην εξέλιξή της, η οποία έχει άμεση σχέση τόσο με το παρελθόν της όσο και την ανθρώπινη παρουσία, όπως αυτή καταγράφεται μέσα από τις παρεμβάσεις στο δομημένο περιβάλλον της πόλης. Επίσης, να αντιληφθούν τις μεταβολές που έχει επιφέρει ο χρόνος στη μορφή, τη χρήση αλλά και στον συμβολισμό των κτηρίων που υπάρχουν γύρω μας και συνθέτουν την εικόνα της πόλης σήμερα.

 

Ειδικότεροι στόχοι που εξυπηρετούνται:

Γνωστικοί

  • Να γνωρίσουν πτυχές της τοπικής ιστορίας της πόλης τους
  • Να εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές της Ηγουμενίτσας του χθες και του σήμερα, εξηγώντας τις αιτίες
  • Να μπορούν να αντιληφθούν την αξία της φωτογραφίας ως ιστορικής πηγής, παίρνοντας αφορμές για περαιτέρω έρευνα
  • Να γνωρίσουν την τοπική λογοτεχνική παραγωγή και τη λειτουργία των κειμένων ως ιστορικών πηγών
  • Να εμπεδώσουν την έννοια του ιστορικού χρόνου
  • Να εξοικειωθούν με την έννοια της ιστορικής έρευνας

Συναισθηματικοί

  • Να αγαπήσουν τον τόπο τους και την ιστορία τους και να αποκτήσουν θετική στάση απέναντι στα διάφορα κατάλοιπα του παρελθόντος, που σώζονται στην πόλης τους

Ψυχοκινητικοί

  • Να αναπτυχθεί η μεταξύ τους συνεργασία και να καλλιεργηθούν δεξιότητες επικοινωνίας.

Διάρκεια: 1.30΄

Ηλικιακές ομάδες: Ε΄-Στ’ Δημοτικού, Α΄ Γυμνασίου

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 22 μαθητές

Αρχείo/α

Υπουργείο Πολιτισμού
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή χρήση του υλικού χωρίς έγγραφη άδεια