Εκθέσεις - Αρχείο Εκθέσεων

Στη σελίδα αυτή μπορείτε να ανατρέξετε σε παλαιότερες περιοδικές/φιλοξενούμενες εκθέσεις.

Μαθητική έκθεση

Μαθητική έκθεση "ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ"

Περιοδική έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 12~21 Μαΐου 2017

Από τις 12 έως τις 21 Μαΐου 2017 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας θα φιλοξενεί στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας μαθητική έκθεση με θέμα «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία», με κατασκευές μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας που υλοποιήθηκαν στο μάθημα της Τεχνολογίας.

Οι ενότητες της έκθεσης καλύπτουν διάφορες θεματικές κατηγορίες της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, όπως μετρητικά όργανα, αστρονομία, μηχανική, υδραυλική, αυτοματοποιητική, ναυπηγική, επικοινωνίες και τεχνολογία πολέμου, μουσική κ.α., παρουσιάζοντας καινοτόμες εφευρέσεις και επιτεύγματα που αποτέλεσαν τομή στην εξέλιξη της τεχνολογίας.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017, στις 19.30, θα γίνουν παρουσιάσεις των εργασιών από τους ίδιους τους μαθητές

"Εξωδεκτική ευαισθησία". Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Χριστίνας Τζάνη

Περιοδική έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 15~30 Ιουνίου 2016

Εγκαίνια: Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016, στις 19.30

Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Κυριακή, 8.30-14.30

Είσοδος ελεύθερη

Η τέχνη της Χριστίνας Τζάνη εστιάζει σε παιδικές μορφές. Κάθε εικόνα ενσωματώνει ένα τρόπο θέασης, ανάλογα πάντα με την αισθητική αντίληψη του θεατή οδηγώντας τον σε συμπεράσματα. Βασική της πρόθεση είναι να ενεργοποιήσει τον θεατή ώστε να αντιληφθεί τις νοηματικές προσεγγίσεις των έργων, επιλέγοντας ο ίδιος αυτή που θα κυριαρχήσει, σύμφωνα με το δικό του κριτήριο ορθότητας. Ο θεατής καλείται να αναγνωρίσει τις βαθιά ριζωμένες παραδοχές της αισθητικής και εμπειρικής αντίληψής του, υποδεικνύοντας ότι η έννοια της αντίληψης είναι μια συνεχής διαδικασία προσδιορισμού και αμφισβήτησης.

Τα σημάδια του πίνακα προδιαθέτουν την οντολογική και νοηματική υπόσταση της μεσιτείας του νοήματος, καθώς αυτό καθορίζεται από την επικοινωνία της πνευματικής κατάστασης του καλλιτέχνη και του θεατή.

Η παρουσίαση της θεματικής, προκαλεί την εγωδεκτική ευαισθησία του θεατή, αποκαλύπτοντας το κίνητρο της ζωγραφικής δράσης των έργων, σε άμεση συνάρτηση με το εγώ του θεατή. 

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Ηγουμενίτσας, την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου

"Ήχοι Αρχαίων". Ανακατασκευές αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων από τον Γιώργο Πολύζο

Περιοδική έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 16 Δεκεμβρίου 2015 - 8 Μαΐου 2016

Παράταση έως 31 Μαΐου 2016

Από τις 16 Δεκεμβρίου 2015 η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα παρουσιάζει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας την περιοδική έκθεση «Ήχοι Αρχαίων». Αφετηρία και βασικός άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η έκθεση αποτελεί ένα σύνολο από δεκαεπτά ανακατασκευές και απομιμήματα αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων που χειροποίησε ο Γιώργος Πολύζος για την ομάδα «Ευρετήριο» (την ορχήστρα και το όλο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής και της Νεοελληνικής Αστικής Μουσικής του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών), κατά το διάστημα 1989-2004.

Τα ανακατασκευασμένα όργανα επιχειρούν να αποδώσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια τη μορφή και τη λειτουργία των αρχαίων προτύπων τους, ακολουθώντας τις βασικές αρχές κατασκευής όσον αφορά τα υλικά, τα οργανολογικά χαρακτηριστικά και ειδικότερες λεπτομέρειες των μουσικών οργάνων, με απώτερο στόχο την ανάκτηση των ήχων του παρελθόντος. Όλα τα όργανα είναι λειτουργικά και έχουν ηχήσει σε συναυλίες της ορχήστρας του «Ευρετηρίου». Η κατασκευή τους βασίστηκε στη μελέτη αρχαίων μουσικών οργάνων που έχουν διασωθεί, στην αρχαία εικονογραφία, που μας έχει παραδώσει πλήθος απεικονίσεων οργάνων και σκηνών με μουσικά θέματα, καθώς και στις πληροφορίες που αντλούμε από τις αναφορές στις γραμματειακές πηγές.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται ανακατασκευές από τα κυριότερα μουσικά όργανα της περιόδου από τον 8ο έως τον 3ο αι. π.Χ., εκπροσωπώντας τις τρεις βασικές κατηγορίες μουσικών οργάνων, χορδόφωνα, αερόφωνα και

Εικαστική μαθητική έκθεση με θέμα τη βία, στο πλαίσιο του εορτασμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015

Εικαστική μαθητική έκθεση με θέμα τη βία, στο πλαίσιο του εορτασμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015

Σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου, θα εκτεθούν ζωγραφικά έργα από σχολεία που συμμετείχαν στον μαθητικό διαγωνισμό «+Δημιουργώ» με θέμα τη Βία (Φεβρουάριος 2014). Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα βίας και εκφοβισμού και η ανάδειξη θετικών προτύπων συμπεριφοράς που στηρίζονται στην κατανόηση και την αποδοχή. Στην έκθεση συμμετέχουν με τις δημιουργίες τους μαθητές από τα παρακάτω σχολεία:

 1o Δημοτικό Σχολείο Μετσόβου (Α΄ και ΣΤ΄), 1ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος (ΣΤ΄), 1ο Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Ιωαννίνων (Ε΄), 2ο Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας (ΣΤ΄), 3ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας (ΣΤ΄), 3ο Δημοτικό Σχολείο Κόνιτσας (Ε΄), 7ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (Δ΄ ), Δημοτικό Σχολείο Βουνοπλαγιάς, Δημοτικό Σχολείο Καλπακίου (Γ΄), 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας (Β΄), 4ο Γυμνάσιο Άρτας (Γ΄), 9ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων (Α΄), 1ο Γενικό Λύκειο Άρτας (Α΄), 1ο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας (Β΄), 4ο Λύκειο Άρτας (Β΄), Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς (Β΄- Γ΄), Γενικό Λύκειο Καναλακίου (Γ΄), 1ο Δημοτικό Σχολείο Αθαμανίου Άρτας (Γ΄), 1ο Δημοτικό Σχολείο Ανατολής (Β΄), 1ο Δημοτικό Σχολείο  Κόνιτσας (Β΄), 1ο Δημοτικό Σχολείο Πάργας (Ε΄), 1ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου, 2ο   Δημοτικό Σχολείο Πάργας (Δ΄), 3ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας (Γ΄), 5ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας, 8ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (Ε΄), Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (ΣΤ΄), Δημοτικό Σχολείο Αμφιθέας (Β΄), Δημοτικό Σχολείο Δίστρατου (ΣΤ΄), Δημοτικό Σχολείο Ξηρόλοφου (ΣΤ΄), Δημοτικό Σχολείο Παναγίας Διασκέλου Άρτας (Α΄ -Β΄), Δομπόλειο Δημοτικό Σχολείο Βουτσαρά (Ε΄-ΣΤ΄), Γυμνάσιο Νέας Σελεύκειας (Β΄), Γυμνάσιο Φιλοθέης Άρτας (Α΄), Δέσκειο Γυμνάσιο Άρτας (Α΄),  1ο Γενικό Λύκειο Άρτας.

Η

«Μνημεία αστρόφωτα» Σπονδυλωτή έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Μαλαμίδη & Κωνσταντίνου Τσέκα.

«Μνημεία αστρόφωτα» Σπονδυλωτή έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Μαλαμίδη & Κωνσταντίνου Τσέκα.

Περιοδική/Φιλοξενούμενη έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 16 Μαρτίου έως 16 Μαΐου 2015

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες αρχαίων, βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Θεσπρωτίας με φόντο αστερισμούς, πλανήτες και άλλα εντυπωσιακά ουράνια φαινόμενα, που συνέλαβαν με τον φακό τους οι δύο φωτογράφοι κατά το οδοιπορικό τους στους αρχαιολογικούς χώρους το φθινόπωρο ~ χειμώνα του 2014. Το υλικό της έκθεσης οργανώνεται σε δύο χωριστές θεματικές ενότητες που θα παρουσιαστούν περιοδικά: Οχυρωμένοι οικισμοί και κάστρα (16 Μαρτίου ~ 15 Απριλίου 2015) και Εκκλησίες και Μονές (17 Απριλίου ~ 16 Μαΐου 2015). Τις φωτογραφίες πλαισιώνουν πληροφοριακά κείμενα για αστερισμούς, νεφελώματα, γαλαξίες κλπ. που θα συναντήσει ο επισκέπτης στην έκθεση.  

 

«Στη Θεσπρωτία με τον Edward Lear»

«Στη Θεσπρωτία με τον Edward Lear»

Περιοδική έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 14 Nοεμβρίου 2014 έως 12 Μαρτίου 2015

Η έκθεση έχει ως στόχο να παρουσιάσει στο κοινό το σχετικά άγνωστο έργο του Άγγλου ζωγράφου, ποιητή και περιηγητή Edward Lear (1812 - 1888) για τον ευρύτερο θεσπρωτικό χώρο, από την Πάργα έως το Βουθρωτό και από τους Φιλιάτες έως τη Δωδώνη, τον οποίο εκείνος περιηγήθηκε στα 1849, 1856 και 1857.

Στο σύνολο των γνωστών, μέχρι σήμερα, έργων του Lear για την περιοχή συγκαταλέγονται περισσότερα από 40 σχέδια, υδατογραφίες, λιθογραφίες και ελαιογραφίες, που ζωντανεύουν με φωτογραφική λεπτομέρεια και ποιητική διάθεση τους τόπους που τόσο πολύ μάγεψαν τον ευαίσθητο βικτωριανό καλλιτέχνη. Μοναδικές απεικονίσεις της Παραμυθιάς, του Σουλίου, των Φιλιατών, του Μαργαριτίου, της Πάργας, τοπίων δίπλα στον Καλαμά, τον Αχέροντα και τον Παύλα, αλλά και κατοίκων με φορεσιές της εποχής μας μεταφέρουν πίσω στον χρόνο προσφέροντας, σαν ένα περιηγητικό αφήγημα, πολύτιμες πληροφορίες για μια Θεσπρωτία που χάθηκε για πάντα.