ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ :: Αρχείο Εκδηλώσεων | Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Συμμετέχοντας στον φετινό εορτασμό για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (25~27 Σεπτεμβρίου 2015), που είναι φέτος αφιερωμένες στη θεματική "Βία & Ανεκτικότητα", η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας εκδηλώσεις για μαθητές και το ευρύ κοινό, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015.

Εκδήλωση-ημερίδα για το ευρύ κοινό

Διαφορετικές προεκτάσεις του θέματος «Βία & Ανεκτικότητα» θα προσεγγίσουν, με ομιλίες και μία οπτικοακουστική προβολή, προσκεκλημένοι εισηγητές την Παρασκευή, 25/9, στις 19.00.

§  «Επισκέπτες ανεπιθύμητοι και συνήθως παράνομοι…», Θεμιστοκλής Γκόγκας, Aναπληρωτής Kαθηγητής Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Τ.Ε.Ι. Ηπείρου

Η εισήγηση θα παρουσιάσει, μέσα από επιλεγμένα ιστορικά παραδείγματα, τις βασικές έννοιες της ταυτότητας και της ετερότητας, ενώ παράλληλα προσπαθεί να ερμηνεύσει τα αίτια που συνθλίβουν τα όρια της ανοχής στη διαφορετικότητα και παράγουν βία.

§  «Η πρόληψη της βίας και η σημασία της ανεκτικότητας στην εκπαίδευση», Τατιανή Γκάτσα, Dhr, Msc, Συντονίστρια Δράσεων Πρόληψης Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου

Η "βία" αποτελεί μέγιστο πρόβλημα που παρατηρείται σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Το πιο σημαντικό εργαλείο καταπολέμησής της είναι η εκπαίδευση των παιδιών στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο σεβασμό, στην ανεκτικότητα έναντι του διαφορετικού. Μια κοινωνία είναι αντιρατσιστική και δημοκρατική όταν η πράξη της συμπεριφοράς των θεσμικών οργάνων της και των πολιτών της καταμαρτυρούν το σεβασμό και την αποδοχή του διαφορετικού.

§  «Η δυναμική της εικόνας ως μέσο άσκησης βίας. Ένα οπτικοακουστικό επίμετρο», Κυριάκος Κωλέσης, Δρ. Κοινωνιολογίας

Με αφορμή την προβολή σύντομων οπτικοακουστικών Υλικών Αναφοράς (επιλεγμένα αποσπάσματα από διαφορετικά είδη εικονοποιημένης έκφρασης, όπως εικαστικά, ντοκιμαντέρ, video clips, ζωγραφικά έργα, μεταβυζαντινές εικόνες, διαφημιστικά σπότς, video dance clips, κ.α.) επιχειρείται μια σειρά λογικών συνειρμών με παρατηρήσεις, παραδείγματα και αναγωγές, που στόχο έχουν μια σαφέστερη αντίληψη των τρόπων με τους οποίους η εικόνα αποτελεί μέρος των θεμελιωδών μας παραδοχών και βεβαιοτήτων για τον προσδιορισμό της βίας ως έννοιας και πρακτικής.

Εικαστική μαθητική έκθεση

Σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου, θα φιλοξενηθούν ζωγραφικά έργα από σχολεία που συμμετείχαν στον μαθητικό διαγωνισμό «+Δημιουργώ», με θέμα τη Βία (Φεβρουάριος 2014). Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα βίας και εκφοβισμού, και η ανάδειξη θετικών προτύπων συμπεριφοράς που στηρίζονται στην κατανόηση και την αποδοχή.

Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας από 25/9 έως 18/10/2015.

 

Βιωματικά εργαστήρια για μαθητές

Με αφετηρία την εικαστική μαθητική έκθεση με θέμα τη βία, θα πραγματοποιηθούν βιωματικές δράσεις και θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα την ανεκτικότητα, το σεβασμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στις δράσεις θα συμμετάσχουν ομάδες μαθητών Προσχολικής, Α΄θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης. Θα συντονίσουν η κ. Τατιανή Γκάτσα, Συντονίστρια Δράσεων Πρόληψης Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού και η κ. Μαρίνα Μπέση, σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Εκπαίδευσης και Συνεργάτης της Περιφερειακής Ομάδας του Δικτύου Πρόληψης Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού.

 Παρασκευή 25/9, 9.00 -10.30 και 11.00-12.30

Αρχείo/α

Υπουργείο Πολιτισμού
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή χρήση του υλικού χωρίς έγγραφη άδεια