ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ :: Προγράμματα - Αρχείο

Στη σελίδα αυτή μπορείτε να ανατρέχετε σε παλαιότερα προγράμματα και εκπαιδευτικές δράσεις.

«Ένα ταξίδι, δρόμοι πολλοί». Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (Ε.Π.Μ.), στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού έργου «Το Κινητό Μουσείο» και με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έχει σχεδιάσει και μελετήσει εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα «Ένα ταξίδι, δρόμοι πολλοί» για μαθητές Νηπιαγωγείου, Α΄ - Στ΄ τάξης Δημοτικού και οικογένειες, τα οποία θα υλοποιηθούν σε 30 προορισμούς της ελληνικής περιφέρειας κατά τη διετία 2013 - 2014.

Ένας από τους προορισμούς του ταξιδιού θα είναι και η Ηγουμενίτσα και χώρος φιλοξενίας το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Κατά το τετραήμερο από Τρίτη 26 έως Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013 θα υλοποιηθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Μετακινούμαι», «Τέχνη ...στο δρόμο!» και «Χαρτογραφώντας τη ζωή…

Επιμορφωτική Ημερίδα «Η τέχνη στο Νηπιαγωγείο»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας θα φιλοξενήσει στις 12 Νοεμβρίου 2013 την Επιμορφωτική Ημερίδα Νηπιαγωγών με θέμα «Η τέχνη στο Νηπιαγωγείο» που διοργανώνει η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής της 44ης Περιφέρειας (Θεσπρωτίας), στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δραστηριοτήτων που έχουν προγραμματιστεί για το σχολικό έτος 2013-2014.

Πληροφορίες: Γραφείο Σχολικής Συμβούλου, τηλ. 2665 0 25196, 24895 / fax. 2665 0 25617 / e-mail: sspe@dipe.thesp.sch.gr

Στιγμιότυπα από την υλοποίηση της εκπαιδευτικής δράσης μπορείτε να βρείτε εδώ

Ιλιάδα η εμή. Η δική μου Ιλιάδα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο φιλοξενίας της περιοδικής έκθεσης σχεδίων «Ιλιάδα η εμή» του Κύπριου ζωγράφου Γιώργου Κούμουρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιδιώκει, μέσω μίας διαθεματικής προσέγγισης της εικαστικής έκθεσης και του ομηρικού έπους, έναν εναλλακτικό τρόπο ανάγνωσης της ομηρικής Ιλιάδας σε ανοικτό διάλογο με τα εκφραστικά μέσα και τα μηνύματα των έργων της “Ιλιάδας” του Γιώργου Κούμουρου. Ειδικότερα, επιδιώκει να ενεργοποιήσει τη φαντασία και τη δημιουργική έκφραση των παιδιών, να συμβάλλει στην εικαστική τους καλλιέργεια και να τα φέρει σε επαφή με διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας, σύλληψης και ερμηνείας της τέχνης, της ιστορίας, της «πραγματικότητας». Επιμέρους στόχοι…

Εκπαιδευτική δράση με θέμα τη συντήρηση αρχαιολογικών ευρημάτων

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του εορτασμού για την «Ημέρα αφιερωμένη στην προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», τη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας ανοίγει τις πόρτες του Εργαστηρίου Συντήρησης Αρχαιολογικών Ευρημάτων για να υποδεχθεί τους μικρούς του φίλους σε μία μοναδική βιωματική εμπειρία. Με τη βοήθεια των συντηρητών του μουσείου, τα παιδιά θα παρακολουθήσουν από κοντά τα διάφορα στάδια της διαδικασίας καθαρισμού και συντήρησης κινητών ευρημάτων, θα εξοικειωθούν με τον βασικό εξοπλισμό και τα εργαλεία του συντηρητή και θα γνωρίσουν τις μεθόδους συντήρησης για τις διαφορετικές κατηγορίες υλικών. 

Ηλικιακές ομάδες: μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Διάρκεια προγράμματος:  30΄

Στιγμιότυπα…

Ο μαγικός κόσμος του Στράτου Στασινού

Εκπαιδευτική δράση στο πλαίσιο φιλοξενίας της εικαστικής περιοδικής έκθεσης - αφιερώματος «Στράτος Στασινός (1945-2009)» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.

Η εκπαιδευτική δράση αποτελεί μία αφορμή για γνωριμία με το έργο του ηπειρώτη δημιουργού Στράτου Στασινού, μέσα από ξενάγηση-παρουσίαση της περιοδικής έκθεσης, προβολές επιλεγμένων ταινιών εμψύχωσης (animation), σχόλια και παρατηρήσεις πάνω στις επιμέρους τεχνικές κινουμένου σχεδίου με αναφορά στο σχετικό εκθεσιακό υλικό και δραστηριότητες δημιουργικής έκφρασης.

Στάδια του προγράμματος: 1. Σύντομη ξενάγηση στην περιοδική έκθεση - παρουσίαση του έργου του Στράτου Στασινού.

2α. Προβολή της ταινίας με κινούμενες κoύκλες «του Κολυμπητή».

 2β. Σχολιασμός της ταινίας…

Ποιος ήταν ο κύριος Δ;

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο φιλοξενίας της περιοδικής έκθεσης  «Σωτήρης Δάκαρης. Ο Αρχαιολόγος της Ηπείρου. Μνήμες από τη Θεσπρωτία» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει ως πρωταρχικό στόχο τη γνωριμία των παιδιών με το έργο του σπουδαίου ηπειρώτη αρχαιολόγου Σωτήρη Δάκαρη και τη συμβολή του στην αρχαιολογική έρευνα στη Θεσπρωτία. Ειδικότεροι στόχοι είναι η κατανόηση της αξίας του φωτογραφικού και αρχειακού υλικού στην άντληση πληροφοριών για το παρελθόν, καθώς και η σημασία και οι τρόποι προσέγγισης και «ανάγνωσης» μιας έκθεσης-αφιερώματος σε μία σημαντική προσωπικότητα.

Στάδια του προγράμματος: 1. Γνωριμία με τον Σωτήρη Δάκαρη.

2. Επιμέρους Δραστηριότητες.

3. Οργάνωση…

Υπουργείο Πολιτισμού
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή χρήση του υλικού χωρίς έγγραφη άδεια