ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ :: Προγράμματα - Αρχείο

Στη σελίδα αυτή μπορείτε να ανατρέχετε σε παλαιότερα προγράμματα και εκπαιδευτικές δράσεις.

50 Χρόνια Αστερίξ. Ο Αστερίξ στη Θεσπρωτία

Εκπαιδευτικές δράσεις στο πλαίσιο φιλοξενίας της περιοδικής έκθεσης «50 Χρόνια Αστερίξ. Ο Αστερίξ στη Θεσπρωτία» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις κατάλληλα προσαρμοσμένες στις επιμέρους ηλικιακές ομάδες, αξιοποιούν ποικίλες εκπαιδευτικές μεθόδους (μαιευτική μέθοδος - ερωταποκρίσεις, δεικτική - χρήση εποπτικού υλικού, παρατήρηση αντικειμένων, ανάληψη ρόλων, δραματοποίηση) και περιλαμβάνουν:

►  γνωριμία με τους ήρωες και το ιστορικό υπόβαθρο του κόμικ, μέσα από σύντομη παρουσίαση της περιοδικής έκθεσης και θεματική ξενάγηση σε σχετικές ενότητες της Μόνιμης Έκθεσης,

►  παιχνίδια - δημιουργική απασχόληση:

♦  κατασκευή παζλ

♦  ζωγραφική - “δώσε χρώμα στον αγαπημένο σου Γαλάτη”

♦ “φωτογραφίζομαι…

Φωνές νερού μυριάδες

Φωνές νερού μυριάδες

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την πανελλήνια εκστρατεία «Περιβάλλον και Πολιτισμός», που για τη διετία 2010-2011 ήταν αφιερωμένη στο στοιχείο του νερού, υπό τον γενικότερο τίτλο «Φωνές νερού μυριάδες», η ΛΒ΄ ΕΠΚΑ προχώρησε στον σχεδιασμό εκπαιδευτικού εντύπου για τη σημασία και τις ποικίλες διαστάσεις που έχουν στη ζωή των ανθρώπων -από την αρχαιότητα έως σήμερα- τα νερά δύο ιδιαίτερα σημαντικών για τη Θεσπρωτία ποταμών, του Καλαμά και του Αχέροντα. Παράλληλα, πραγματοποίησε μία σειρά θεματικών ξεναγήσεων για οργανωμένες σχολικές ομάδες σε  επιλεγμένες ενότητες της έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας, εστιάζοντας στα παρακάτω θέματα:

·         στη σημασία…

Το Δέντρο της Ζωής

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε με αφορμή την πανελλήνια εκστρατεία «Περιβάλλον και Πολιτισμός» που, για τη διετία 2008-2009, είχε ως κεντρικό θέμα «Το Δέντρο της Ζωής σε 4 εποχές».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Το Δέντρο της Ζωής υλοποιήθηκε σε δυο αρχαιολογικούς χώρους: στον οικισμό των αρχαίων Γιτάνων (2008) και στον οικισμό της Ντόλιανης (2009). Μέσα από ένα βιωματικό παιχνίδι "κρυμμένου θησαυρού" οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν σε θέματα ισόρροπης ανάπτυξης περιβάλλοντος και πολιτισμού και να ανακαλύψουν την πλούσια χλωρίδα των δύο αρχαιολογικών χώρων.

Ηλικιακές ομάδες: Γ’- ΣΤ’ τάξεις Δημοτικού Σχολείου

Διάστημα υλοποίησης: Μάιος 2008,  Μάιος 2009

Δημιουργίες μαθητών…

Τα εν οίκω

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την κατοικία και τη ζωή μέσα στο σπίτι κατά τους αρχαίους χρόνους.

Οι πόλεις και τα χωριά αποτελούνται -εκτός από τα δημοσιά κτίρια- από οικιστικά σύνολα, από σύνολα σπιτιών. Το σπίτι είναι ο χώρος που κατοικούμε. Και όταν λέμε το «σπίτι μου» δεν αναφερόμαστε μόνο στο οικοδόμημα, άλλα και στην οικογένεια μας, στα αντικείμενα που αγαπάμε, σε όλη τη ζωή και τις δραστηριότητές μας μέσα σε αυτό.

Ποιοι, όμως, παράγοντες καθορίζουν την κατασκευή της ιδιωτικής κατοικίας διαχρονικά; Εκτός από την προστασία, τι άλλες…

Μάρκος ο μικρός Ρωμαίος. Μία ιστορία σαν όνειρο…

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε αρχικά με γνώμονα τη ψυχαγωγική και δημιουργική διάσταση που μπορεί να προσφέρει σε άτομα με ειδικές δεξιότητες η επαφή με τις αρχαιότητες. Στη συνέχεια το πρόγραμμα υλοποιήθηκε, με μικρές διαφοροποιήσεις, για μαθητές προσχολικής αγωγής και νηπιαγωγείων. Μέσα από την αφήγηση ενός παραμυθιού και την οπτικοποίηση της ιστορίας με σχεδιαστική εικονογράφηση και φωτογραφικό υλικό μέσω Η/Υ, αλλά και διάφορες ευχάριστες δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες καλούνται να γνωρίσουν διάφορες πτυχές της ζωής του μικρού ήρωα, του Μάρκου, στην Ηγουμενίτσα των ρωμαϊκών χρόνων.

Ηλικιακές ομάδες: Νηπιαγωγείο, μαθητές σχολείων Ειδικής Αγωγής

Διάρκεια Προγράμματος: 1.00΄

Στιγμιότυπα από την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος…

Ένας θησαυρός από χρυσό

Στο πλαίσιο φιλοξενίας της περιοδικής έκθεσης "Αρχαιοκαπηλία Τέλος" θα υλοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας εκπαιδευτική δράση σχετικά με το ζήτημα της αρχαιοκαπηλίας και της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων με τίτλο «Ένας θησαυρός από χρυσό».

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οργανωμένες σχολικές ομάδες Δ-Στ΄ Δημοτικού
Ώρες διεξαγωγής: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-11.00, 11.00-13.00

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 2665 0 21417, 28539

Το πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο έως 30.05.2014

Την Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένας θησαυρός από χρυσό» θα υλοποιηθεί και για οικογένειες

Διάρκεια προγράμματος: 11.00-13.00

Μέγιστος αριθμός παιδιών και συνοδών: 30

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή χρήση του υλικού χωρίς έγγραφη άδεια