ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ :: Προγράμματα - Αρχείο

Στη σελίδα αυτή μπορείτε να ανατρέχετε σε παλαιότερα προγράμματα και εκπαιδευτικές δράσεις.

Ο μαγικός κόσμος του Στράτου Στασινού

Εκπαιδευτική δράση στο πλαίσιο φιλοξενίας της εικαστικής περιοδικής έκθεσης - αφιερώματος «Στράτος Στασινός (1945-2009)» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.

Η εκπαιδευτική δράση αποτελεί μία αφορμή για γνωριμία με το έργο του ηπειρώτη δημιουργού Στράτου Στασινού, μέσα από ξενάγηση-παρουσίαση της περιοδικής έκθεσης, προβολές επιλεγμένων ταινιών εμψύχωσης (animation), σχόλια και παρατηρήσεις πάνω στις επιμέρους τεχνικές κινουμένου σχεδίου με αναφορά στο σχετικό εκθεσιακό υλικό και δραστηριότητες δημιουργικής έκφρασης.

Στάδια του προγράμματος: 1. Σύντομη ξενάγηση στην περιοδική έκθεση - παρουσίαση του έργου του Στράτου Στασινού.

2α. Προβολή της ταινίας με κινούμενες κoύκλες «του Κολυμπητή».

 2β. Σχολιασμός της ταινίας…

Ποιος ήταν ο κύριος Δ;

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο φιλοξενίας της περιοδικής έκθεσης  «Σωτήρης Δάκαρης. Ο Αρχαιολόγος της Ηπείρου. Μνήμες από τη Θεσπρωτία» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει ως πρωταρχικό στόχο τη γνωριμία των παιδιών με το έργο του σπουδαίου ηπειρώτη αρχαιολόγου Σωτήρη Δάκαρη και τη συμβολή του στην αρχαιολογική έρευνα στη Θεσπρωτία. Ειδικότεροι στόχοι είναι η κατανόηση της αξίας του φωτογραφικού και αρχειακού υλικού στην άντληση πληροφοριών για το παρελθόν, καθώς και η σημασία και οι τρόποι προσέγγισης και «ανάγνωσης» μιας έκθεσης-αφιερώματος σε μία σημαντική προσωπικότητα.

Στάδια του προγράμματος: 1. Γνωριμία με τον Σωτήρη Δάκαρη.

2. Επιμέρους Δραστηριότητες.

3. Οργάνωση…

Επιμορφωτικό Βιωματικό Σεμινάριο Μουσειακής Αγωγής με θέμα «το παιδί μέσα από την τέχνη»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας θα φιλοξενήσει στις 28 Φεβρουαρίου 2013 το  Επιμορφωτικό Βιωματικό Σεμινάριο με θέμα «Το παιδί μέσα από την τέχνη» που διοργανώνει η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής της 44ης Περιφέρειας (Θεσπρωτίας), στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δραστηριοτήτων που έχουν προγραμματιστεί για το σχολικό έτος 2013-2014.

Πληροφορίες: Γραφείο Σχολικής Συμβούλου, τηλ. 2665 0 25196, 24895 / fax. 2665 0 25617 / e-mail: sspe@dipe.thesp.sch.gr

Στιγμιότυπα από την υλοποίηση του σεμιναρίου μπορείτε να βρείτε εδώ

Τα χρώματα της Μύρτιδας

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο φιλοξενίας της περιοδικής έκθεσης  «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει ως στόχο αφενός τη γνωριμία των παιδιών με την ιστορία της Μύρτιδας και του διεπιστημονικού προγράμματος αφετέρου την προσέγγιση των καλλιτεχνικών έργων μέσα από ένα ευχάριστο εικαστικό παιχνίδι και δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης.

Στάδια του προγράμματος: 1. Ξενάγηση - παρουσίαση της φωτογραφικής έκθεσης.

2. Εικαστικό παιχνίδι: α. παιχνίδι ρόλων «Η δική μας Μύρτιδα», β. Δραστηριότητα με τα εικαστικά έργα «Δίνοντας έναν τίτλο».

 3. Δραστηριότητες δημιουργικής έκφρασης:  α. ανασυνθέτοντας τη φωτογραφική έκθεση «Το παζλ της ιστορίας της Μύρτιδας»,…

τι θα συνέβαινε εάν…;

Εκπαιδευτική δράση στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (28-30 Σεπτεμβρίου 2012), που για δεύτερη συνεχή χρονιά είναι αφιερωμένες στη θεματική «Κρίσεις. Συνέχειες και ασυνέχειες στην ιστορία».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:  1. σύντομη ξενάγηση σε επιλεγμένες ενότητες και εκθέματα της Μόνιμης Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας, μέσα από την οποία θα αναδειχθούν πτυχές των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων στην ιστορία της Ηπείρου, καθοριστικές τομές, αλλά και συνέχειες, όπως αυτές αντικατοπτρίζονται στην επιβίωση εθίμων και παραδόσεων,  2.  δραστηριότητα δημιουργικής γραφής όπου τα παιδιά, με λόγια και εικόνες, θα συνθέσουν τα δικά τους σύντομα φανταστικά επεισόδια από την ιστορία της…

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2012 - Εκπαιδευτικές Προβολές

Η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχει στον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με προβολές στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, στις 5 & 6 Ιουνίου 2012.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου θα προβάλλονται, επαναληπτικά 12 βίντεο που διακρίθηκαν στον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακού Βίντεο «Ένας πλανήτης - μια ευκαιρία» και παρουσιάστηκαν στο 34ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2011.

Ώρες προβολών: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή χρήση του υλικού χωρίς έγγραφη άδεια