Εκθέσεις - Αρχείο Εκθέσεων

Στη σελίδα αυτή μπορείτε να ανατρέξετε σε παλαιότερες περιοδικές/φιλοξενούμενες εκθέσεις.

«Τα χρώματα των συνόρων». Εικαστική έκθεση με συμμετοχή καλλιτεχνών από Ελλάδα, Μαυροβούνιο και Ιταλία

Περιοδική/Φιλοξενούμενη έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 17 έως 31 Αυγούστου 2011.

Στην έκθεση συμμετέχουν επτά καλλιτέχνες από Ελλάδα (Κωνσταντίνος Τσίτος), Μαυροβούνιο (Μijo Mijuskovic, Jelena Jovanco) και Ιταλία (Dostuni Lamendola, Salvatore la Mendola, De Nitto Angioletta, Danilo Guarini de Renzis), με συνολικά τριάντα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής.

Η έκθεση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας στο πλαίσιο του υλοποιούμενου έργου «TUR.GRATE2: InteGRATEd actions to promote sustainable ToURist development », ενταγμένου στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα «IPA ADRIATIC 2007 - 2013».

«Όλα είναι μνήμη…Θεσπρωτία 19ος-20ος αιώνας». Έκθεση φωτογραφίας: Fred Boissonnas (1913) - Άγνωστος φωτογράφος (1895). Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2011 «Μουσεία & Μνήμη»

Περιοδική έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 18 Μαΐου έως 15 Ιουνίου 2011.

Η έκθεση περιλαμβάνει 21 φωτογραφίες της Θεσπρωτίας, από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, χωρισμένες σε δύο ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται δώδεκα φωτογραφίες, εκτυπωμένες από τις πρωτότυπες φωτογραφικές πλάκες, του σπουδαίου Ελβετού φωτογράφου Fred Boissonnas (1856-1946) που αποτύπωσε τον θεσπρωτικό χώρο το Μάη του 1913. Οι φωτογραφίες αυτές συμπεριλαμβάνονται στο εξαιρετικό λεύκωμα Θεσπρωτία, Fred Boissonnas, Ηγουμενίτσα 2004, © Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Θεσπρωτίας.

Στη δεύτερη ενότητα εκτίθενται εννέα φωτογραφίες από τη Θεσπρωτία, γύρω στα 1895, ένα μικρό οδοιπορικό από τη Σαγιάδα μέχρι τη Λαγκάβιτσα. Το υλικό αυτό παρουσιάζεται για πρώτη φορά και αποτελεί μικρό μέρος ενός αρχείου που αριθμεί 300 περίπου φωτογραφίες που εντοπίστηκαν στο Παρίσι και βρίσκονται σήμερα στο αρχείο του Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ. Ο φωτογράφος, γαλλόφωνος όπως φαίνεται από τις σημειώσεις του στο πίσω μέρος των φωτογραφιών, είναι άγνωστος. Φωτογραφίζει μία ομάδα περιηγητών σε όλο το ταξίδι τους από την Τεργέστη μέχρι τη Λάρισα, με ενδιάμεσους σταθμούς την Κέρκυρα, τη Θεσπρωτία, το Μέτσοβο. 

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή χρήση του υλικού χωρίς έγγραφη άδεια