Εκθέσεις - Αρχείο Εκθέσεων

Στη σελίδα αυτή μπορείτε να ανατρέξετε σε παλαιότερες περιοδικές/φιλοξενούμενες εκθέσεις.

«Μη μου σκοτώσετε το νερό». Μαθητική έκθεση φωτογραφίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, στο πλαίσιο προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «ήχοι και εικόνες του νερού»

Περιοδική/Φιλοξενούμενη έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 22 Μαρτίου έως 4 Απριλίου 2013

Στο πλαίσιο του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «ήχοι και εικόνες του νερού» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, οι μαθητές της Α’ Τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Ηγουμενίτσας, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, πραγματοποιούν μαθητική έκθεση φωτογραφίας με θέμα « μη μου σκοτώσετε το νερό».

 Η έκθεση, μέσα από τη φωτογραφία και τους στίχους, εκφράζει την ανησυχία των μαθητών γι’ αυτό το δώρο της φύσης στον άνθρωπο, το νερό. 

Για τις φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν στην έκθεση μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ

«Σωτήρης Δάκαρης. Ο Αρχαιολόγος της Ηπείρου. Μνήμες από τη Θεσπρωτία». Έκθεση φωτογραφιών, αρχειακού υλικού και αρχαιολογικών ευρημάτων

Περιοδική έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 13 Μαρτίου έως 12 Μαΐου 2013

Η έκθεση φωτογραφιών με προσωπικές στιγμές και στιγμιότυπα από το έργο του, αρχειακού υλικού από τη σταδιοδρομία του στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, τη θητεία του ως πανεπιστημιακού δασκάλου και τη συνεργασία του με το «Αθηναϊκό Κέντρο Οικιστικής», καθώς και επιλεγμένων αρχαιολογικών ευρημάτων από την εποχή των πρώτων περιπλανήσεων στη Θεσπρωτία αποτελεί μία μικρή αναδρομή στη ζωή του Σωτήρη Δάκαρη, που με την πολύπλευρη δράση του άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του στην τοπογραφία της αρχαίας Ηπείρου και αποτελεί σημείο αναφοράς για τη μετέπειτα αρχαιολογική έρευνα στη Θεσπρωτία. 

«Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν». Φωτογραφική και εικαστική έκθεση

Περιοδική/Φιλοξενούμενη έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 7 Δεκεμβρίου 2012 έως 23 Ιανουαρίου 2013

Η φωτογραφική έκθεση αποτυπώνει τα διάφορα στάδια της διεπιστημονικής συνεργασίας στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδας. Παράλληλα, παρουσιάζονται 45 εικαστικά έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, δημιουργίες σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν, δημιούργησαν ή δώρισαν έργα τους για τη Μύρτιδα και την υποστήριξη του διεπιστημονικού προγράμματος.

«Μη με πετάς, δεν είμαι σκουπίδι». Εικαστική μαθητική έκθεση με κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2012 «Τα μουσεία σ’ έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις»

Περιοδική έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 18 έως 31 Μαΐου 2012.

H εικαστική μαθητική έκθεση “μη με πετάς, δεν είμαι σκουπίδι”, διοργανώθηκε στο πλαίσιο ομώνυμου εκπαιδευτικού προγράμματος και καλλιτεχνικού εργαστηρίου “Ανακυκλώστε δημιουργικά”,  με θέμα την ανακύκλωση, που υλοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, την εβδομάδα από 14 έως 18 Μαΐου 2012, για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Όλα τα σχολικά τμήματα που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και στο καλλιτεχνικό εργαστήρι συνέβαλαν στην έκθεση με τις δημιουργίες τους (μακέτες, συνθέσεις, μεμονωμένα αντικείμενα και χειροτεχνίες). Στην έκθεση συμμετείχαν, επίσης, σχολικά τμήματα Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής, με κατασκευές που είχαν υλοποιήσει στην τάξη, στο πλαίσιο σχετικών προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ή καλλιτεχνικών εργαστηρίων.

Διοργάνωση: ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Φιλιατών και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας.

 

«50 Χρόνια Αστερίξ. Ο Αστερίξ στη Θεσπρωτία»

Περιοδική/Φιλοξενούμενη έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 9 Φεβρουαρίου έως 1 Απριλίου 2012.

Η έκθεση περιλαμβάνει τριάντα τέσσερις (34) πλάκες σχεδιασμού σε κάδρα, αφιερωμένα στα τεύχη του Αστερίξ που έχουν κυκλοφορήσει από το 1959 έως το 2009, καμβάδες και ταμπλώ με πληροφορίες για τους δημιουργούς των ηρώων, βινιέτες εμπνευσμένες από το κόμικ, καθώς και μία κατασκευή με δραστηριότητες για παιδιά. Χάρτινες φιγούρες των ηρώων έχουν ενσωματωθεί στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας ώστε να συνδεθούν με σχετικά εκθέματα και να αφηγηθούν με το δικό τους μοναδικό τρόπο την ιστορία της αρχαίας Θεσπρωτίας.

Η έκθεση πλαισιώνεται με ειδικές προβολές κινουμένων σχεδίων, παρουσίαση Power Point για τους ήρωες και μουσική από τις ταινίες του Αστερίξ, ενώ προβάλλεται και ένα σύντομο βίντεο από το αφιέρωμα του Ακροβατικού αεροπορικού σμήνους επιδείξεων ακριβείας της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας για τον εορτασμό των 50 χρόνων του Αστερίξ στη Γαλλία, το 2009. 

«Τα χρώματα των συνόρων». Εικαστική έκθεση με συμμετοχή καλλιτεχνών από Ελλάδα, Μαυροβούνιο και Ιταλία

Περιοδική/Φιλοξενούμενη έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 17 έως 31 Αυγούστου 2011.

Στην έκθεση συμμετέχουν επτά καλλιτέχνες από Ελλάδα (Κωνσταντίνος Τσίτος), Μαυροβούνιο (Μijo Mijuskovic, Jelena Jovanco) και Ιταλία (Dostuni Lamendola, Salvatore la Mendola, De Nitto Angioletta, Danilo Guarini de Renzis), με συνολικά τριάντα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής.

Η έκθεση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας στο πλαίσιο του υλοποιούμενου έργου «TUR.GRATE2: InteGRATEd actions to promote sustainable ToURist development », ενταγμένου στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα «IPA ADRIATIC 2007 - 2013».

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή χρήση του υλικού χωρίς έγγραφη άδεια