ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ :: Προγράμματα - Αρχείο

Στη σελίδα αυτή μπορείτε να ανατρέχετε σε παλαιότερα προγράμματα και εκπαιδευτικές δράσεις.

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, 4~7 Ιουνίου 2015

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, 4~7 Ιουνίου 2015

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας συμμετέχει,  για δεύτερη συνεχή χρονιά, στην πανελλήνια εκστρατεία "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές"  που διοργανώνει η Διεύθυνση Μουσείων του ΥΠ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., με σειρά δράσεων για ενήλικες και παιδιά. Οι δράσεις περιλαμβάνουν:

-Ποδηλατική διαδρομή από την Ηγουμενίτσα έως τον αρχαιολογικό χώρο του Πύργου Ραγίου, σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Σύλλογο Θεσπρωτίας «Σπύρος Παπαγιάννης» και τον Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015*. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, θα υπάρξει μικρή στάση για ανάπαυλα στη λιμνοθάλασσα της Βατάτσας (Μακρυγιάλι), παρατήρηση πουλιών με τηλεσκόπιο και σχετική ενημέρωση από τους υπεύθυνους του Φορέα Διαχείρισης, ενώ θα ακολουθήσει…

Στο θέατρο των Γιτάνων

Στο θέατρο των Γιτάνων

Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές (5-7 Ιουνίου 2015), θα υλοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων εκπαιδευτική περιήγηση με τίτλο «Στο θέατρο των Γιτάνων», για οργανωμένες σχολικές ομάδες. Στόχος της δράσης είναι αφενός η γνωριμία με το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων, το οποίο βρίσκεται σε μία θέση ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, και η ευαισθητοποίησή τους στο θέμα της μέριμνας για την προστασία των αρχαίων μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σύντομη περιήγηση στα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου και ευχάριστες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στον χώρο του αρχαίου θεάτρου.

Ημ/νία υλοποίησης: 5 Ιουνίου 2015

Ηλικιακές ομάδες: Γ΄-ΣΤ΄ Δημοτικού

Το δέντρο των ευχών

Το δέντρο των ευχών

Με μία δράση αφιερωμένη στους μικρούς του φίλους επέλεξε να κλείσει τον κύκλο των εκδηλώσεων για την τρέχουσα χρονιά το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Στις 22 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 10.00 π.μ., το Μουσείο φοράει τα γιορτινά του και περιμένει τους μαθητές των νηπιαγωγείων να στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο με τις δικές τους μοναδικές δημιουργίες.

Μικροί και μεγάλοι θα φτιάξουμε στολίδια, θα διαβάσουμε παραμύθια και θα τραγουδήσουμε όλοι μαζί τα κάλαντα και χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

Οι επισκέψεις των νηπιαγωγείων θα πραγματοποιούνται από τις 10.00 έως τις 12.00, ύστερα από σχετική συνεννόηση.

Στιγμιότυπα από την υλοποίηση της εκπαιδευτικής δράσης μπορείτε να βρείτε εδώ

Τι σπουδαίο να γνωρίζεις τον κύριο Λήρ!

Τι σπουδαίο να γνωρίζεις τον κύριο Λήρ!

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τι σπουδαίο να γνωρίζεις τον κύριο Λήρ!» σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Στη Θεσπρωτία με τον Edward Lear» που θα φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας από τις 14 Νοεμβρίου 2014 έως τις 12 Μαρτίου 2015.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των τάξεων του Γυμνασίου, επιδιώκει τη διαθεματική προσέγγιση της έκθεσης, την ενεργοποίηση της φαντασίας και της δημιουργικής έκφρασης των παιδιών, την εικαστική τους καλλιέργεια, φέρνοντας τους μαθητές σε επαφή με διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας, σύλληψης και ερμηνείας της τέχνης και της τοπικής ιστορίας. Κατά…

Ηγουμενίτσα. Εικόνες της πόλης στον Χρόνο

Ηγουμενίτσα. Εικόνες της πόλης στον Χρόνο

Εκπαιδευτικές δράσεις στο πλαίσιο φιλοξενίας της ομώνυμης περιοδικής έκθεσης  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.

Οι δραστηριότητες, κατάλληλα προσαρμοσμένες στις επιμέρους ηλικιακές ομάδες, στοχεύουν στην γνωριμία των μαθητών με την ιστορία της πόλης και τις αλλαγές του φυσικού και δομημένου χώρου της στο πέρασμα του χρόνου, προτρέπουν σε κριτική σκέψη και δημιουργούν ερεθίσματα για μια διεισδυτική ματιά στην πόλη, στο παρελθόν και το μέλλον της.

Διάστημα υλοποίησης: Σχολική χρονιά 2016-2017

Ηλικιακές ομάδες: μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Α΄ τάξης Γυμνασίου

Στιγμιότυπα από την υλοποίηση…

Επιμορφωτική Ημερίδα «Ετερότητα και Νηπιαγωγείο»

Επιμορφωτική Ημερίδα «Ετερότητα και Νηπιαγωγείο»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας θα φιλοξενήσει στις 12 Μαρτίου 2014 την Επιμορφωτική Ημερίδα Νηπιαγωγών με θέμα «Ετερότητα και Νηπιαγωγείο» που διοργανώνει η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής της 44ης Περιφέρειας (Θεσπρωτίας), στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δραστηριοτήτων που έχουν προγραμματιστεί για το σχολικό έτος 2013-2014.

Ώρες διεξαγωγής: 9.00-14.00

Πληροφορίες: Γραφείο Σχολικής Συμβούλου, τηλ. 2665 0 25196, 24895 / fax. 2665 0 25617 / e-mail: sspe@dipe.thesp.sch.gr