ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ :: Προγράμματα - Αρχείο

Στη σελίδα αυτή μπορείτε να ανατρέχετε σε παλαιότερα προγράμματα και εκπαιδευτικές δράσεις.

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση. 21 Δεκεμβρίου 2015, 10 π.μ.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας θα γιορτάσει τα φετινά Χριστούγεννα με ένα διαφορετικό τρόπο.

Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 10.00, μαθητές νηπιαγωγείων θα στολίσουν με μάλλινες κορδέλες και καρπούς, ένα κλαδί ελιάς, αναβιώνοντας τον στολισμό και την περιφορά της ειρεσιώνης, στην αρχαία γιορτή των Πυανόψιων.

Η ειρεσιώνη συνδέεται με τα Πυανόψια, μια αρχαία γιορτή που στη διάρκειά της προσφέρονταν ως ευχαριστήριο στους θεούς, οι «απαρχές», οι πρώτοι καρποί της φθινοπωρινής σοδειάς. Στη γιορτή τα παιδιά περιέφεραν ένα μεγάλο κλαδί ελιάς στεμμένο με έρια (μαλλιά προβάτων) και φορτωμένο με κάθε λογής φθινοπωρινούς καρπούς ψάλλοντας λατρευτικά άσματα.

Οι μικροί μας φίλοι θα…

Με οδηγό τις βυζαντινές εικόνες

Από 2 Νοεμβρίου έως 22 Δεκεμβρίου 2015 θα υλοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Με οδηγό τις βυζαντινές εικόνες, που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον αγιογράφο Εμμανουήλ Μαραγκάκη. Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τη βυζαντινή εικονογραφία μέσα από τη γνωριμία με την τέχνη και τις τεχνικές παραγωγής, τα χρώματα και τη θεματολογία των φορητών εικόνων κατά τη βυζαντινή περίοδο. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν με βιωματικό τρόπο σε όλα τα στάδια παραγωγής μίας εικόνας και να δουν από κοντά τα υλικά κατασκευής, εργαλεία, πινέλα και χρώματα που χρησιμοποιούσε ο βυζαντινός αγιογράφος στο εργαστήρι…

Παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος

Παρουσίαση του πολιτιστικού προγράμματος «Παιχνίδια τώρα και παλιά που με αγάπη παίζουν τα παιδιά» που υλοποίησε το 3ο 2/Θέσιο Νηπιαγωγείο Ηγουμενίτσας τη σχολική χρονιά 2014-2015.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, Πέμπτη 14.05.2015, 9.00-12.00

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, 4~7 Ιουνίου 2015

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας συμμετέχει,  για δεύτερη συνεχή χρονιά, στην πανελλήνια εκστρατεία "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές"  που διοργανώνει η Διεύθυνση Μουσείων του ΥΠ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., με σειρά δράσεων για ενήλικες και παιδιά. Οι δράσεις περιλαμβάνουν:

-Ποδηλατική διαδρομή από την Ηγουμενίτσα έως τον αρχαιολογικό χώρο του Πύργου Ραγίου, σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Σύλλογο Θεσπρωτίας «Σπύρος Παπαγιάννης» και τον Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015*. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, θα υπάρξει μικρή στάση για ανάπαυλα στη λιμνοθάλασσα της Βατάτσας (Μακρυγιάλι), παρατήρηση πουλιών με τηλεσκόπιο και σχετική ενημέρωση από τους υπεύθυνους του Φορέα Διαχείρισης, ενώ θα ακολουθήσει…

Στο θέατρο των Γιτάνων

Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές (5-7 Ιουνίου 2015), θα υλοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων εκπαιδευτική περιήγηση με τίτλο «Στο θέατρο των Γιτάνων», για οργανωμένες σχολικές ομάδες. Στόχος της δράσης είναι αφενός η γνωριμία με το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων, το οποίο βρίσκεται σε μία θέση ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, και η ευαισθητοποίησή τους στο θέμα της μέριμνας για την προστασία των αρχαίων μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σύντομη περιήγηση στα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου και ευχάριστες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στον χώρο του αρχαίου θεάτρου.

Ημ/νία υλοποίησης: 5 Ιουνίου 2015

Ηλικιακές ομάδες: Γ΄-ΣΤ΄ Δημοτικού

Ένα ταξίδι στον κόσμο των αρχαίων νομισμάτων

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ένα ταξίδι στον κόσμο των αρχαίων νομισμάτων» συνδέεται με την αντίστοιχη εκθεσιακή ενότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας και στοχεύει στην εξοικείωση των παιδιών με την ιστορία ενός από τα πιο ιδιαίτερα καθημερινά χρηστικά αντικείμενα. Με αφορμή το νόμισμα παρουσιάζονται ποικίλα θέματα, όπως ο τρόπος και τα υλικά κατασκευής, οι λόγοι χρήσης, οι παραστάσεις, ενώ γίνεται συσχετισμός με το σήμερα και τα νομίσματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Στόχοι του προγράμματος είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά με τον χώρο του μουσείου, να αναπτυχθούν οι ικανότητές τους για παρατήρηση, έρευνα και κατανόηση μέσα από τα συγκεκριμένα εκθέματα, καθώς και…

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή χρήση του υλικού χωρίς έγγραφη άδεια