Εκθέσεις - Αρχείο Εκθέσεων

Στη σελίδα αυτή μπορείτε να ανατρέξετε σε παλαιότερες περιοδικές/φιλοξενούμενες εκθέσεις.

"Εξωδεκτική ευαισθησία". Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Χριστίνας Τζάνη

Περιοδική έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 15~30 Ιουνίου 2016

Εγκαίνια: Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016, στις 19.30

Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Κυριακή, 8.30-14.30

Είσοδος ελεύθερη

Η τέχνη της Χριστίνας Τζάνη εστιάζει σε παιδικές μορφές. Κάθε εικόνα ενσωματώνει ένα τρόπο θέασης, ανάλογα πάντα με την αισθητική αντίληψη του θεατή οδηγώντας τον σε συμπεράσματα. Βασική της πρόθεση είναι να ενεργοποιήσει τον θεατή ώστε να αντιληφθεί τις νοηματικές προσεγγίσεις των έργων, επιλέγοντας ο ίδιος αυτή που θα κυριαρχήσει, σύμφωνα με το δικό του κριτήριο ορθότητας. Ο θεατής καλείται να αναγνωρίσει τις βαθιά ριζωμένες παραδοχές της αισθητικής και εμπειρικής αντίληψής του, υποδεικνύοντας ότι η έννοια της αντίληψης είναι μια συνεχής διαδικασία προσδιορισμού και αμφισβήτησης.

Τα σημάδια του πίνακα προδιαθέτουν την οντολογική και νοηματική υπόσταση της μεσιτείας του νοήματος, καθώς αυτό καθορίζεται από την επικοινωνία της πνευματικής κατάστασης του καλλιτέχνη και του θεατή.

Η παρουσίαση της θεματικής, προκαλεί την εγωδεκτική ευαισθησία του θεατή, αποκαλύπτοντας το κίνητρο της ζωγραφικής δράσης των έργων, σε άμεση συνάρτηση με το εγώ του θεατή. 

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Ηγουμενίτσας, την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου

Εικαστική μαθητική έκθεση με θέμα τη βία, στο πλαίσιο του εορτασμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015

Σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου, θα εκτεθούν ζωγραφικά έργα από σχολεία που συμμετείχαν στον μαθητικό διαγωνισμό «+Δημιουργώ» με θέμα τη Βία (Φεβρουάριος 2014). Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα βίας και εκφοβισμού και η ανάδειξη θετικών προτύπων συμπεριφοράς που στηρίζονται στην κατανόηση και την αποδοχή. Στην έκθεση συμμετέχουν με τις δημιουργίες τους μαθητές από τα παρακάτω σχολεία:

 1o Δημοτικό Σχολείο Μετσόβου (Α΄ και ΣΤ΄), 1ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος (ΣΤ΄), 1ο Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Ιωαννίνων (Ε΄), 2ο Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας (ΣΤ΄), 3ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας (ΣΤ΄), 3ο Δημοτικό Σχολείο Κόνιτσας (Ε΄), 7ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (Δ΄ ), Δημοτικό Σχολείο Βουνοπλαγιάς, Δημοτικό Σχολείο Καλπακίου (Γ΄), 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας (Β΄), 4ο Γυμνάσιο Άρτας (Γ΄), 9ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων (Α΄), 1ο Γενικό Λύκειο Άρτας (Α΄), 1ο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας (Β΄), 4ο Λύκειο Άρτας (Β΄), Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς (Β΄- Γ΄), Γενικό Λύκειο Καναλακίου (Γ΄), 1ο Δημοτικό Σχολείο Αθαμανίου Άρτας (Γ΄), 1ο Δημοτικό Σχολείο Ανατολής (Β΄), 1ο Δημοτικό Σχολείο  Κόνιτσας (Β΄), 1ο Δημοτικό Σχολείο Πάργας (Ε΄), 1ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου, 2ο   Δημοτικό Σχολείο Πάργας (Δ΄), 3ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας (Γ΄), 5ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας, 8ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (Ε΄), Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (ΣΤ΄), Δημοτικό Σχολείο Αμφιθέας (Β΄), Δημοτικό Σχολείο Δίστρατου (ΣΤ΄), Δημοτικό Σχολείο Ξηρόλοφου (ΣΤ΄), Δημοτικό Σχολείο Παναγίας Διασκέλου Άρτας (Α΄ -Β΄), Δομπόλειο Δημοτικό Σχολείο Βουτσαρά (Ε΄-ΣΤ΄), Γυμνάσιο Νέας Σελεύκειας (Β΄), Γυμνάσιο Φιλοθέης Άρτας (Α΄), Δέσκειο Γυμνάσιο Άρτας (Α΄),  1ο Γενικό Λύκειο Άρτας.

Η

«Μνημεία αστρόφωτα» Σπονδυλωτή έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Μαλαμίδη & Κωνσταντίνου Τσέκα.

Περιοδική/Φιλοξενούμενη έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 16 Μαρτίου έως 16 Μαΐου 2015

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες αρχαίων, βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Θεσπρωτίας με φόντο αστερισμούς, πλανήτες και άλλα εντυπωσιακά ουράνια φαινόμενα, που συνέλαβαν με τον φακό τους οι δύο φωτογράφοι κατά το οδοιπορικό τους στους αρχαιολογικούς χώρους το φθινόπωρο ~ χειμώνα του 2014. Το υλικό της έκθεσης οργανώνεται σε δύο χωριστές θεματικές ενότητες που θα παρουσιαστούν περιοδικά: Οχυρωμένοι οικισμοί και κάστρα (16 Μαρτίου ~ 15 Απριλίου 2015) και Εκκλησίες και Μονές (17 Απριλίου ~ 16 Μαΐου 2015). Τις φωτογραφίες πλαισιώνουν πληροφοριακά κείμενα για αστερισμούς, νεφελώματα, γαλαξίες κλπ. που θα συναντήσει ο επισκέπτης στην έκθεση.  

 

«Στη Θεσπρωτία με τον Edward Lear»

Περιοδική έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 14 Nοεμβρίου 2014 έως 12 Μαρτίου 2015

Η έκθεση έχει ως στόχο να παρουσιάσει στο κοινό το σχετικά άγνωστο έργο του Άγγλου ζωγράφου, ποιητή και περιηγητή Edward Lear (1812 - 1888) για τον ευρύτερο θεσπρωτικό χώρο, από την Πάργα έως το Βουθρωτό και από τους Φιλιάτες έως τη Δωδώνη, τον οποίο εκείνος περιηγήθηκε στα 1849, 1856 και 1857.

Στο σύνολο των γνωστών, μέχρι σήμερα, έργων του Lear για την περιοχή συγκαταλέγονται περισσότερα από 40 σχέδια, υδατογραφίες, λιθογραφίες και ελαιογραφίες, που ζωντανεύουν με φωτογραφική λεπτομέρεια και ποιητική διάθεση τους τόπους που τόσο πολύ μάγεψαν τον ευαίσθητο βικτωριανό καλλιτέχνη. Μοναδικές απεικονίσεις της Παραμυθιάς, του Σουλίου, των Φιλιατών, του Μαργαριτίου, της Πάργας, τοπίων δίπλα στον Καλαμά, τον Αχέροντα και τον Παύλα, αλλά και κατοίκων με φορεσιές της εποχής μας μεταφέρουν πίσω στον χρόνο προσφέροντας, σαν ένα περιηγητικό αφήγημα, πολύτιμες πληροφορίες για μια Θεσπρωτία που χάθηκε για πάντα.

 

“Μνήμες: Παλιά Σαγιάδα”. Έκθεση φωτογραφίας του Αχιλλέα Νάσιου.

Περιοδική/Φιλοξενούμενη έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 11 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου 2014

«Αρχαιοκαπηλία Τέλος». Έκθεση εποπτικού υλικού και αρχαιολογικών εκθεμάτων.

Περιοδική/Φιλοξενούμενη έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 12 Απριλίου έως 31 Μαΐου 2014 - Παράταση έως 30 Ιουνίου 2014

Η έκθεση εποπτικού υλικού «Αρχαιοκαπηλία Τέλος», που υλοποιήθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης & Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, παρουσιάστηκε  στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Εμπειρογνωμόνων για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών (Αθήνα - Αρχαία Ολυμπία, 23 έως 26 Οκτωβρίου 2013). Αποτελεί προσαρμογή του υλικού της μεγάλης, ομότιτλης έκθεσης που διοργανώθηκε και φιλοξενήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από τον Απρίλιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013.

Μέσα από τις ενότητες της έκθεσης ξεδιπλώνονται οι διάφορες προεκτάσεις του ζητήματος της αρχαιοκαπηλίας, καθιστώντας αντιληπτό ότι η προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί υπόθεση και ευθύνη όλων μας.

Για τις ανάγκες παρουσίασης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, η έκθεση εμπλουτίστηκε με αρχαιολογικά εκθέματα και συνοδευτικό πληροφοριακό υλικό από τέσσερις υποθέσεις αρχαιοκαπηλικής δράσης και παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Θεσπρωτίας. Παράλληλα παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό και το σύντομο χρονικό της υπόθεσης του λεγόμενου «θησαυρού» της Παραμυθιάς, ενός εντυπωσιακού συνόλου από χάλκινα αγαλματίδια και έργα μικροτεχνίας των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, τα οποία βρέθηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα στην περιοχή της Φωτικής και έπειτα από μια σειρά αγοραπωλησιών κατέληξαν σε συλλογές μεγάλων μουσείων του εξωτερικού και στα χέρια άγνωστων συλλεκτών.

Υπουργείο Πολιτισμού
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή χρήση του υλικού χωρίς έγγραφη άδεια