Το Μουσείο :: Δραστηριότητες

Η διατήρηση μιας ανοικτής διόδου επικοινωνίας με το κοινό αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας το οποίο επιχειρεί να διευρύνει τη βάση των επισκεπτών, ενθαρρύνοντας παράλληλα την ενεργό συμμετοχή τους και να αυξήσει τη ροή της επισκεψιμότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Διαθέτοντας πλέον την υποδομή για βελτιωμένες παροχές και υπηρεσίες, πέρα από τη λειτουργία της μόνιμης έκθεσης τίθεται σε προτεραιότητα ο επικοινωνιακός, εκπαιδευτικός και ψυχαγωγικός χαρακτήρας του μουσείου και η οργανική του ένταξη στην πολιτιστική ζωή του τόπου. Παράλληλα, βασική επιδίωξη είναι η συνεργασία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικά ιδρύματα, πολιτιστικούς οργανισμούς, εκπαιδευτικούς φορείς και φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στο πλαίσιο αυτό το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας έχει εντάξει εξαρχής στον σχεδιασμό του την υλοποίηση και φιλοξενία παράλληλων πολιτιστικών δράσεων με στόχο να καταστεί ένας χώρος έκφρασης εναλλακτικών μορφών εκπαίδευσης και κέντρο παραγωγής πολιτισμού: Περιοδικές εκθέσεις με ποικίλη θεματολογία, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (μουσικές βραδιές, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, βιβλιοπαρουσιάσεις), ενημερωτικές ημερίδες, διαλέξεις, επιμορφωτικά σεμινάρια κ.α. διοργανώνονται από το Μουσείο ή σε συνεργασία με άλλους φορείς και φιλοξενούνται στους χώρους του.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην υλοποίηση στοχευμένων δράσεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα που απευθύνονται σε νεαρές ηλικιακές ομάδες. Τα μόνιμα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου και οι θεματικές εκπαιδευτικές δράσεις που σχεδιάζονται είτε σε συνάρτηση με τις αντίστοιχες φιλοξενούμενες περιοδικές εκθέσεις είτε στο πλαίσιο εορτασμού καθιερωμένων πολιτιστικών θεσμών βοηθούν στην εξοικείωση των παιδιών με την πολιτιστική κληρονομιά και αποτελούν πηγή χαράς και δημιουργίας, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχικότητα και την ανάπτυξη των ικανοτήτων για παρατήρηση, έρευνα, συνδυαστική σκέψη και κατανόηση.  Συνδυάζοντας τη θεωρία με την πράξη, προσεγγίζουν πολύπλευρα τη γνώση και έτσι το μουσείο μετατρέπεται για/από τους νεαρούς επισκέπτες του σ’ έναν ζωντανό χώρο διάδρασης και βιωματικής εμπειρίας.

 

Υπουργείο Πολιτισμού
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή χρήση του υλικού χωρίς έγγραφη άδεια