Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Άραγε τί έτρωγαν; γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί η σημασία της διατροφής στην αρχαία Ελλάδα. Γίνεται αναφορά στις ομάδες τροφίμων που ήταν ιδιαίτερα αγαπητές αλλά και στις τροφές που ήταν άγνωστες στους αρχαίους Έλληνες, στον τρόπο μαγειρέματος των τροφών, στα βασικά γεύματα και στα σκεύη προετοιμασίας και σερβιρίσματος του φαγητού αλλά και στα σκεύη μεταφοράς και αποθήκευσης του λαδιού και του κρασιού, στα ιδιωτικά και επίσημα γεύματα, στον τρόπο προμήθειας των προϊόντων κ.α.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα στοχεύει να γνωρίσουν τα παιδιά τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων και να τις συγκρίνουν με τις σημερινές, να πληροφορηθούν για τις βασικές ομάδες τροφίμων που συναντάμε στην αρχαιότητα και τη σημασία της μεσογειακής διατροφής, να εξοικειωθούν με την έννοια του χρόνου μέσα από την επαφή τους με τα μαγειρικά σκεύη και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης που φιλοξενούνται στις προθήκες του Μουσείου και, τέλος, να έρθουν σε επαφή με τη νέα τεχνολογία μέσω της ανάπτυξης δραστηριοτήτων στον διαδραστικό πίνακα.
Το εκπαιδευτικό διαφοροποιείται ως προς τις παρεχόμενες πληροφορίες και τις δραστηριότητες, ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες που θα συμμετέχουν.
Το πρόγραμμα υλοποιείται: α) στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας, καθώς οι βασικές δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνει είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα εκθέματα, αλλά και τον διαδραστικό πίνακα β) στην σχολική τάξη, μετά από κατάλληλη προσαρμογή, εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης στο Μουσείο
Ηλικιακές ομάδες: Νηπιαγωγείο, Α΄-Γ΄ τάξεις Δημοτικού Σχολείου
Διάρκεια προγράμματος: 1.30΄
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 μαθητές
Διαθέσιμο εκπαιδευτικό υλικό: σε ψηφιακή μορφή
Στιγμιότυπα από την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος μπορείτε να βρείτε εδώ