ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ :: Προγράμματα - Μόνιμα | Μια μέρα στο λουτρό της Παραμυθιάς

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μια μέρα στο λουτρό της Παραμυθιάς" σχεδιάστηκε από την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων το 2001 στο πλαίσιο του Προγράμματος Μελίνα του Υπουργείου Πολιτισμού. Η επιλογή του θέματος καθορίστηκε από τη σπουδαιότητα του ίδιου του μνημείου, καθώς το λουτρό της Παραμυθιάς αποτελεί μοναδικό δείγμα λουτρικής εγκατάστασης βυζαντινής περιόδου στην Ήπειρο, ενώ επιπλέον δίνει την αφορμή να γνωρίσουν οι μαθητές διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής στο Βυζάντιο. Παράλληλα, το εν λόγω εκπαιδευτικό μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για επίσκεψη και σε άλλα σημαντικά μνημεία της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου που εντοπίζονται στην περιοχή της Παραμυθιάς, όπως το κάστρο του Αγίου Δονάτου, ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, η «Κούλια», η ρωμαϊκή και βυζαντινή πόλη της Φωτικής κ.α.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υποστηρίζεται από εκπαιδευτικό φάκελο με έντυπα για  τον εκπαιδευτικό και τον μαθητή αντίστοιχα. Στο πρώτο, δίνονται πληροφορίες και εποπτικό υλικό για τις βασικές θεματικές του εκπαιδευτικού: Τα βυζαντινά Λουτρά, Το Λουτρό της Παραμυθιάς, Η Παραμυθιά και τα μνημεία της. Επιπλέον, στην ενότητα Προτάσεις για Δραστηριότητες παρουσιάζονται ενδεικτικά ιδέες και συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό για την οργάνωση της επίσκεψης στον χώρο. Στο έντυπο για τον μαθητή περιλαμβάνονται η εικονογραφημένη ιστορία με τίτλο «Μια σπουδαία μέρα. Μια επίσκεψη στο λουτρό της Παραμυθιάς» καθώς και επιτραπέζιο παιχνίδι με βάση την κάτοψη των χώρων του λουτρού.

Τα έντυπα μπορούν να αξιοποιήσουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί για να προετοιμάσουν την επίσκεψή τους στο μνημείο και την υλοποίηση του προγράμματος

Παραμένουμε στη διάθεση των εκπαιδευτικών για οποιαδήποτε συνδρομή σχετικά με την προετοιμασία του προγράμματος

Ηλικιακές ομάδες: Ε΄-ΣΤ΄ τάξεις Δημοτικού Σχολείου, Α΄-Γ΄ τάξεις Γυμνασίου

 

Αρχείo/α

Υπουργείο Πολιτισμού
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή χρήση του υλικού χωρίς έγγραφη άδεια