ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ :: Προγράμματα - Αρχείο
Στη σελίδα αυτή μπορείτε να ανατρέχετε σε παλαιότερα προγράμματα και εκπαιδευτικές δράσεις.
Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016: «Βία και Ανεκτικότητα»
Συμμετέχοντας στον φετινό εορτασμό για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (23-25 Σεπτεμβρίου 2016) με θέμα «Βία και Ανεκτικότητα», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας θεματικές ξεναγήσεις διάρκειας 60 λεπτών που απευθύνονται σε μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού (Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄), του Γυμνασίου και του Λυκείου. Οι ξεναγήσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστούν μέχρι και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016, καθημερινά: 9:00-10:00 και 10:15-11:15.
Επιλεγμένα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης του μουσείου, που περιγράφουν το φετινό θέμα του εορτασμού, θα μας αποκαλύψουν τις μικρές τους ιστορίες, σκιαγραφώντας διάφορες πτυχές της ζωής των αρχαίων…
ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2016
Στο πλαίσιο της πανελλήνιας εκστρατείας "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές", η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας διοργανώνει σειρά εκπαιδευτικών πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δράσεων για ενήλικες και παιδιά, το διάστημα από 21 Μαΐου έως 1 Ιουνίου 2016. Οι δράσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τους:
-Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αριάδνη»
-Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά
-Τμήμα Προστασίας Τρίτης Ηλικίας και Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων Δήμου Ηγουμενίτσας
-Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Θεσπρωτίας και το 1ο Νηπιαγωγείο Ηγουμενίτσας
Αρχαιολογικός χώρος Γιτάνων και Δέλτα ποταμού Καλαμά / 21 Μαΐου, 9:00 – 12:00
-Ξενάγηση φοιτητών ΤΕΙ Ηγουμενίτσας στο αρχαίο θέατρο των Γιτάνων και
…
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2016
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας σας καλεί να λάβετε μέρος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που διοργανώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) και είναι φέτος αφιερωμένη στη θεματική «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία», συμμετέχοντας στις εκπαιδευτικές δράσεις που διοργανώνει από τη Δευτέρα, 16 Μαΐου έως και την Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016 τόσο στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας όσο και στον Αρχαιολογικό χώρο των Γιτάνων.
Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας επιλέγει να παρουσιάσει στην εκπαιδευτική κοινότητα έναν από τους πιο αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους της Θεσπρωτίας, την αρχαία πόλη των Γιτάνων, τον μεγαλύτερο σε έκταση και…
«Ήχοι αρχαίων»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο φιλοξενίας της ομώνυμης περιοδικής έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.
Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να κατανοήσουν οι μαθητές την πολυδιάστατη σημασία της μουσικής στην αρχαία Ελλάδα και να αντλήσουν πληροφορίες για τα αρχαία μουσικά όργανα και τις βασικές κατηγορίες που αυτά ταξινομούνται (έγχορδα, πνευστά και κρουστά) μέσα από την επαφή τους με ανακατασκευές αρχαίων οργάνων που φιλοξενούνται στην έκθεση, καθώς και να έχουν μία πρώτη γνωριμία με τους ήχους που αυτά παρήγαγαν μέσα από το άκουσμα αρχαίων μουσικών αποσπασμάτων.
Οι μαθητές ενθαρρύνονται να λειτουργήσουν κριτικά, ιεραρχώντας τις πληροφορίες, παρατηρώντας λεπτομέρειες, συγκρίνοντας στοιχεία και ερμηνεύοντας εικαστικά…
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση. 21 Δεκεμβρίου 2015, 10 π.μ.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας θα γιορτάσει τα φετινά Χριστούγεννα με ένα διαφορετικό τρόπο.
Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 10.00, μαθητές νηπιαγωγείων θα στολίσουν με μάλλινες κορδέλες και καρπούς, ένα κλαδί ελιάς, αναβιώνοντας τον στολισμό και την περιφορά της ειρεσιώνης, στην αρχαία γιορτή των Πυανόψιων.
Η ειρεσιώνη συνδέεται με τα Πυανόψια, μια αρχαία γιορτή που στη διάρκειά της προσφέρονταν ως ευχαριστήριο στους θεούς, οι «απαρχές», οι πρώτοι καρποί της φθινοπωρινής σοδειάς. Στη γιορτή τα παιδιά περιέφεραν ένα μεγάλο κλαδί ελιάς στεμμένο με έρια (μαλλιά προβάτων) και φορτωμένο με κάθε λογής φθινοπωρινούς καρπούς ψάλλοντας λατρευτικά άσματα.
Οι μικροί μας φίλοι θα…
Με οδηγό τις βυζαντινές εικόνες
Από 2 Νοεμβρίου έως 22 Δεκεμβρίου 2015 θα υλοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Με οδηγό τις βυζαντινές εικόνες, που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον αγιογράφο Εμμανουήλ Μαραγκάκη. Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τη βυζαντινή εικονογραφία μέσα από τη γνωριμία με την τέχνη και τις τεχνικές παραγωγής, τα χρώματα και τη θεματολογία των φορητών εικόνων κατά τη βυζαντινή περίοδο. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν με βιωματικό τρόπο σε όλα τα στάδια παραγωγής μίας εικόνας και να δουν από κοντά τα υλικά κατασκευής, εργαλεία, πινέλα και χρώματα που χρησιμοποιούσε ο βυζαντινός αγιογράφος στο εργαστήρι…