Εκθέσεις - Αρχείο Εκθέσεων

Στη σελίδα αυτή μπορείτε να ανατρέξετε σε παλαιότερες περιοδικές/φιλοξενούμενες εκθέσεις.

«Από την αποικία, στη μητρόπολη». Δύο παράλληλες εκθέσεις φωτογραφιών και εποπτικού υλικού: «Εμπόριον. Πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο» , «Φώκαια 1913-1920. Η μαρτυρία του Φελίξ Σαρτιώ»

Περιοδική/Φιλοξενούμενη έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 23 Οκτωβρίου 2013 έως 19 Ιανουαρίου 2014

Δύο παράλληλες εκθέσεις που συνδέουν δύο μεγάλα κεφάλαια της αρχαίας και νεώτερης ιστορίας των Φωκαέων, σε μια διαδρομή αναζητήσεων, περιπετειών, πολιτισμού, μνήμης.

Μέσα από 19 ταμπλώ με φωτογραφίες και πληροφοριακό υλικό, η περιοδεύουσα έκθεση «Εμπόριον. Πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο» παρουσιάζει την ιστορία της αρχαίας πόλης Εμπόριον (Ampurias), της δυτικότερης αποικίας του αρχαίου ελληνικού κόσμου και τα αποτελέσματα 100 χρόνων αρχαιολογικών ανασκαφών (1908-2008) σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Η παράλληλη έκθεση φωτογραφίας «Φώκαια 1913-1920. Η μαρτυρία του Φελίξ Σαρτιώ» περιλαμβάνει 25 φωτογραφίες, ένα αντιπροσωπευτικό τμήμα του φωτογραφικού υλικού της ομότιτλης έκθεσης που είχε πρωτοδιοργανώσει το Ριζάρειο Ίδρυμα υπό την επιμέλεια του Τάκη Αναγνωστόπουλου και μετά την επιστημονική έρευνα του Χάρη Γιακουμή ο οποίος εντόπισε το αρχείο του Φελίξ Σαρτιώ στο Παρίσι. Μέσα από τις φωτογραφίες της έκθεσης παρουσιάζονται, με μοναδική ενάργεια, στοιχεία της νεώτερης ιστορίας της μικρασιατικής Φώκαιας, της άλλοτε μητρόπολης του αρχαίου Εμπορίου στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Διοργάνωση: ΛΒ΄ ΕΠΚΑ,  σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καταλωνίας “Εμπόριον”, την Επαρχία της Καταλωνίας, την Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Ριζάρειο Ίδρυμα.

«Ιλιάδα η εμή». Έκθεση σχεδίων του Κύπριου ζωγράφου Γιώργου Κούμουρου: 35 πρωτότυπα σχέδια με μολύβι σε χαρτί που αναφέρονται σε ισάριθμα επεισόδια της Ιλιάδας του Ομήρου

Περιοδική/Φιλοξενούμενη έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 7 Σεπτεμβρίου έως 20 Οκτωβρίου 2013

Η έκθεση, η περιοδεία της οποίας ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο από το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, περιλαμβάνει 35 πρωτότυπα σχέδια με μολύβι σε χαρτί, που δημιούργησε ο καλλιτέχνης το 2008 στην Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο και τα οποία αναφέρονται σε ισάριθμα επεισόδια της Ιλιάδας του Ομήρου.

Επεξηγηματικά σχόλια και πραγματολογικά στοιχεία με αναφορά στα πρόσωπα και τα γεγονότα της Ομηρικής Ιλιάδας που αποτυπώνονται στα έργα του ζωγράφου, οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να βρουν στο ομότιτλο λεύκωμα (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα) που τη συνοδεύει.

«Η αυτοπροσωπογραφία και άλλα ερείπια» του Κωνσταντίνου Ιγνατιάδη. Φωτογραφική εγκατάσταση

Περιοδική/Φιλοξενούμενη έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 13 Ιουλίου έως 1 Σεπτεμβρίου 2013

Η έκθεση - εγκατάσταση, τον σχεδιασμό και τη μουσειογραφική παρουσίαση της οποίας επιμελήθηκε ο ίδιος ο καλλιτέχνης, περιλαμβάνει πολύπτυχα μεγάλων διαστάσεων, θετικά και αρνητικά, «ταλαντευόμενες συμμετρίες» στον χώρο και τον χρόνο. Αυτοπροσωπογραφίες, με χρονικό ορίζοντα εικοσαετίας, στο Παρίσι και την αρχαία Νικόπολη.

Ο τίτλος της έκθεσης εμπνέεται από τον υπότιτλο του κειμένου του μεγάλου σύγχρονου φιλοσόφου - θεμελιωτή της θεωρίας της αποδόμησης Ζακ Ντεριντά «Μνήμες τυφλών. Η αυτοπροσωπογραφία και άλλα ερείπια» (πρωτότυπος τίτλος Jacques Derrida “Memoires d’ aveugle: L’ Autoportrait et autres ruines”), που συντάχθηκε στις αρχές του 1990 με αφορμή μία έκθεση σχεδίων και ζωγραφικής, την οποία επιμελήθηκε ο J. Derrida, στο Μουσείο του Λούβρου.

 

«Στράτος Στασινός (1945-2009)». Εικαστική έκθεση - αφιέρωμα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2013 «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή»

Περιοδική/Φιλοξενούμενη έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 18 Μαΐου έως 26 Ιουνίου 2013.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος "Στράτος Στασινός (1945~2009)", θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας αναδρομική εικαστική έκθεση που περιλαμβάνει ένα αντιπροσωπευτικό μέρος του πολύπλευρου καλλιτεχνικού έργου του Στράτου Στασινού. Στην περιοδική έκθεση παρουσιάζονται επιμέρους στοιχεία της διαδικασίας παραγωγής των ταινιών «Περίπατος» και «του Κολυμπητή», όπως σκίτσα και ζωγραφικά πορτρέτα των χαρακτήρων, storyboards, πρωτότυπες κούκλες και τα εκμαγεία τους. Παράλληλα εκτίθενται ζωγραφικά πορτρέτα για την ταινία με κινούμενες κούκλες «ο Χορευτής», που δεν πραγματοποιήθηκε, σατυρικές γελοιογραφίες, σκίτσα, κόμικ, καθώς και εικαστικά έργα από την ενότητα «Τα μέσα μου τοπία».

«Μη μου σκοτώσετε το νερό». Μαθητική έκθεση φωτογραφίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, στο πλαίσιο προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «ήχοι και εικόνες του νερού»

Περιοδική/Φιλοξενούμενη έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 22 Μαρτίου έως 4 Απριλίου 2013

Στο πλαίσιο του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «ήχοι και εικόνες του νερού» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, οι μαθητές της Α’ Τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Ηγουμενίτσας, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, πραγματοποιούν μαθητική έκθεση φωτογραφίας με θέμα « μη μου σκοτώσετε το νερό».

 Η έκθεση, μέσα από τη φωτογραφία και τους στίχους, εκφράζει την ανησυχία των μαθητών γι’ αυτό το δώρο της φύσης στον άνθρωπο, το νερό. 

Για τις φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν στην έκθεση μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ

«Σωτήρης Δάκαρης. Ο Αρχαιολόγος της Ηπείρου. Μνήμες από τη Θεσπρωτία». Έκθεση φωτογραφιών, αρχειακού υλικού και αρχαιολογικών ευρημάτων

Περιοδική έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 13 Μαρτίου έως 12 Μαΐου 2013

Η έκθεση φωτογραφιών με προσωπικές στιγμές και στιγμιότυπα από το έργο του, αρχειακού υλικού από τη σταδιοδρομία του στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, τη θητεία του ως πανεπιστημιακού δασκάλου και τη συνεργασία του με το «Αθηναϊκό Κέντρο Οικιστικής», καθώς και επιλεγμένων αρχαιολογικών ευρημάτων από την εποχή των πρώτων περιπλανήσεων στη Θεσπρωτία αποτελεί μία μικρή αναδρομή στη ζωή του Σωτήρη Δάκαρη, που με την πολύπλευρη δράση του άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του στην τοπογραφία της αρχαίας Ηπείρου και αποτελεί σημείο αναφοράς για τη μετέπειτα αρχαιολογική έρευνα στη Θεσπρωτία. 

Υπουργείο Πολιτισμού
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή χρήση του υλικού χωρίς έγγραφη άδεια