Εκθέσεις - Αρχείο Εκθέσεων

Στη σελίδα αυτή μπορείτε να ανατρέξετε σε παλαιότερες περιοδικές/φιλοξενούμενες εκθέσεις.

"PORTaRT 2019". Ομαδική εικαστική έκθεση

Περιοδική έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 28 Ιουνίου – 20 Οκτωβρίου 2019

Εγκαίνια: Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019, στις 21.00

Είσοδος ελεύθερη

Η περιοδική έκθεση PORTaRT 2019 περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και ψηφιδωτού. Είκοσι εννέα Ηπειρώτες εικαστικοί, μέλη του Σωματείου Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Ηπείρου, συναντιούνται για δεύτερη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας και μέσα από τα έργα τους επιχειρούν να διευρύνουν και να δώσουν συνέχεια στον εικαστικό διάλογο με το φιλότεχνο κοινό της πόλης που ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2017.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας με το Σωματείο Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Τεχνών Ηπείρου και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου.

«Φρούρια που ενώνουν - ΦΑΡΟ(ς) για τα Φρούρια». Φωτογραφική έκθεση

Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 11:00 π.μ. εγκαινιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας η Διεθνής Φωτογραφική Έκθεση «Φρούρια που ενώνουν – ΦΑΡΟ(ς)  για τα Φρούρια».

Η έκθεση πραγματοποιείται από τον Δήμο Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Όμιλο “Marco Polo System”, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, με την επιμέλεια της Ιταλικής Κοινότητας του Κόπερ “Santorio Santorio” και τελεί υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα. H δράση εντάσσεται στο «Χειμερινό Πρόγραμμα» του “Tempo Forte Italia - Ελλάδα 2019”, της πρωτοβουλίας της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα στον τομέα του Πολιτισμού.

Η πρωτοβουλία Φρούρια που ενώνουν – ΦΑΡΟ(ς) για τα Φρούρια έχει σχεδιαστεί από τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Marco Polo System ΕΟΟΣ και εμπνέεται από τις θεμελιώδεις αρχές της Σύμβασης-Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη μεγάλη κοινωνική σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς (Faro Convention). Αυτές οι αρχές αποτελούν τη βάση της Χάρτας της Κέρκυρας, που υπογράφηκε με την ευκαιρία της πρώτης στάσης της έκθεσης στις 17 Νοεμβρίου 2018. “Φρούρια που ενώνουν – ΦΑΡΟ(ς) για τα Φρούρια” είναι επίσης το όνομα του διεθνούς δικτύου, που συμπεριλαμβάνει μέλη από την Ιταλία (Βενετία, με τον επικεφαλής Marco Polo System, Περιφέρεια των Μάρκε, με τις πόλεις Gradara και Fermignano, Σικελία, με το γνωστό Forte Cavalli της Μεσσίνας, Καλαβρία, με το πρωτοπόρο οικολογικό πάρκο Ecolandia) και την Ελλάδα (Δήμο Κέρκυρας, την πολιτιστική start-up Mentor in Greece, που συνεργάζεται από τα πρώτα βήματά της με το Eleusis 2021 – Ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα). Τα εγκαίνια θα αποτελέσουν ευκαιρία για την προσχώρηση της Ηγουμενίτσας στο δίκτυο, ως στρατηγική…

PORTaRT. Ομαδική εικαστική έκθεση

Περιοδική έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 21 Ιουνίου - 29 Οκτωβρίου 2017 

Εγκαίνια: Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017, στις 19.00

Είσοδος ελεύθερη

Η περιοδική έκθεση PORTaRT περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και ψηφιδωτού, 31 εικαστικών από την Ήπειρο. Με διαφορετικό ύφος, θεματολογία, τεχνικές και υλικά, κάθε καλλιτέχνης καταθέτει τη δική του πρόταση και σηματοδοτεί μέσα από το έργο του την έναρξη μίας προσωπικής επικοινωνίας με τον θεατή. Την ίδια στιγμή, μέσα από τις αρμονικές αντιθέσεις που χαρακτηρίζουν τα έργα που εκτίθενται, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για έναν ευρύτερο διάλογο που αναπτύσσεται ανάμεσα στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία στην Ήπειρο.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας με το Σωματείο Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Τεχνών Ηπείρου και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Μαθητική έκθεση "ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ"

Περιοδική έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 12~21 Μαΐου 2017

Από τις 12 έως τις 21 Μαΐου 2017 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας θα φιλοξενεί στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας μαθητική έκθεση με θέμα «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία», με κατασκευές μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας που υλοποιήθηκαν στο μάθημα της Τεχνολογίας.

Οι ενότητες της έκθεσης καλύπτουν διάφορες θεματικές κατηγορίες της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, όπως μετρητικά όργανα, αστρονομία, μηχανική, υδραυλική, αυτοματοποιητική, ναυπηγική, επικοινωνίες και τεχνολογία πολέμου, μουσική κ.α., παρουσιάζοντας καινοτόμες εφευρέσεις και επιτεύγματα που αποτέλεσαν τομή στην εξέλιξη της τεχνολογίας.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017, στις 19.30, θα γίνουν παρουσιάσεις των εργασιών από τους ίδιους τους μαθητές

Περιήγηση στη Βυζαντινή Θεσπρωτία

Περιοδική έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 8 Δεκεμβρίου 2016 έως 4 Ιουλίου 2017

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει από κοντά φορητές εικόνες και ξυλόγλυπτα τμήματα τέμπλων, χειρόγραφα, νομίσματα, έργα μικροτεχνίας και κεντητικής από αντιπροσωπευτικά βυζαντινά και μεταβυζαντινά κέντρα της Θεσπρωτίας και να γνωρίσει άγνωστες πτυχές του βυζαντινού παρελθόντος της περιοχής.

Η έκθεση «Περιήγηση στη Βυζαντινή Θεσπρωτία» υλοποιήθηκε με την αγαστή συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας με την Ιερά Μητρόπολη Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας και την Ιερά Μονή Γηρομερίου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016, στις 19.00, στο πλαίσιο της εναρκτήριας τελετής του Α΄ Διεθνούς Αρχαιολογικού και Ιστορικού Συνεδρίου για τη Θεσπρωτία (8 - 11 Δεκεμβρίου 2016).

Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό κατά τις ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας 

"Εξωδεκτική ευαισθησία". Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Χριστίνας Τζάνη

Περιοδική έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 15~30 Ιουνίου 2016

Εγκαίνια: Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016, στις 19.30

Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Κυριακή, 8.30-14.30

Είσοδος ελεύθερη

Η τέχνη της Χριστίνας Τζάνη εστιάζει σε παιδικές μορφές. Κάθε εικόνα ενσωματώνει ένα τρόπο θέασης, ανάλογα πάντα με την αισθητική αντίληψη του θεατή οδηγώντας τον σε συμπεράσματα. Βασική της πρόθεση είναι να ενεργοποιήσει τον θεατή ώστε να αντιληφθεί τις νοηματικές προσεγγίσεις των έργων, επιλέγοντας ο ίδιος αυτή που θα κυριαρχήσει, σύμφωνα με το δικό του κριτήριο ορθότητας. Ο θεατής καλείται να αναγνωρίσει τις βαθιά ριζωμένες παραδοχές της αισθητικής και εμπειρικής αντίληψής του, υποδεικνύοντας ότι η έννοια της αντίληψης είναι μια συνεχής διαδικασία προσδιορισμού και αμφισβήτησης.

Τα σημάδια του πίνακα προδιαθέτουν την οντολογική και νοηματική υπόσταση της μεσιτείας του νοήματος, καθώς αυτό καθορίζεται από την επικοινωνία της πνευματικής κατάστασης του καλλιτέχνη και του θεατή.

Η παρουσίαση της θεματικής, προκαλεί την εγωδεκτική ευαισθησία του θεατή, αποκαλύπτοντας το κίνητρο της ζωγραφικής δράσης των έργων, σε άμεση συνάρτηση με το εγώ του θεατή. 

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Ηγουμενίτσας, την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου

Υπουργείο Πολιτισμού
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή χρήση του υλικού χωρίς έγγραφη άδεια