Εκθέσεις - Αρχείο Εκθέσεων

Στη σελίδα αυτή μπορείτε να ανατρέξετε σε παλαιότερες περιοδικές/φιλοξενούμενες εκθέσεις.

"PORTaRT 2023". Ομαδική εικαστική έκθεση

Το Σωματείο Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Ηπείρου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, τη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023 και ώρα 20.30, εγκαινιάζουν στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας την περιοδική έκθεση PORTaRT 2023, η οποία αποτελεί συνέχεια των ομότιτλων εκθέσεων που παρουσιάστηκαν με επιτυχία στον ίδιο χώρο το 2017 και το 2019 αντίστοιχα.

22 Ηπειρώτες καλλιτέχνες, μέλη του Σωματείου, συναντιούνται για τρίτη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας και μέσα από τα έργα τους επιχειρούν να διευρύνουν και να δώσουν συνέχεια στον εικαστικό διάλογο με το φιλότεχνο κοινό που ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2017. Παράλληλα, δημιουργούν το πλαίσιο για έναν ευρύτερο διάλογο ανάμεσα στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία στην Ήπειρο, αντλώντας από τα πολλαπλά νοήματα της έννοιας του λιμανιού, που μέσα από τα μονοπάτια της εικαστικής δημιουργίας σηματοδοτεί άλλοτε την αφετηρία και συνάμα ένα γεμάτο προσδοκίες ξεκίνημα, άλλοτε καταλήγει να αποτελεί έναν επίζηλο προορισμό, ενώ συχνά μετουσιώνεται σε μωσαϊκό ανθρώπινων κοινοτήτων, σε τόπο συνάντησης πολιτισμών, σε αφηγήσεις των ανθρώπινων σκέψεων, βιωμάτων και προσωπικών αναζητήσεων.

Διάρκεια έκθεσης: 10 Ιουλίου – 8 Οκτωβρίου 2023

«Η αλφαβήτα της εφηβείας». Εικαστική μαθητική έκθεση

Περιοδική έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 10 έως 29 Μαρτίου 2024

Το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Αβγό ΑΜΚΕ στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Σύγχρονων Τεχνών για παιδιά και εφήβους με τίτλο «Είμαστε oι έφηβοι-Η αλφαβήτα της εφηβείας», παρουσιάζει έκθεσης ζωγραφικής από τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας.

Περιοδική εκθεσιακή δράση "Η δύναμη των τεσσάρων"

Τέσσερις πήλινες πλαγγόνες (κούκλες) από τάφους του 5ου και 4ου αι. π.Χ. της δυτικής νεκρόπολης της Αμβρακίας, μία επιτύμβια στήλη των ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων από την ανατολική νεκρόπολη της Νικόπολης και δύο μολύβδινα χρηστήρια ελάσματα από το ιερό της Δωδώνης αποσπάσθηκαν προσωρινά από τις μόνιμες συλλογές των αρχαιολογικών μουσείων Άρτας, Νικόπολης και Ιωαννίνων για να ενταχθούν σε ομόλογες θεματικές ενότητες της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας και να αφηγηθούν τη δική τους ιστορία. Οι πήλινες πλαγγόνες της Αμβρακίας συμπληρώνουν τη θεματική ενότητα με τα παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους που παρουσιάζεται στο μουσείο, αναδεικνύοντας πτυχές της καθημερινής ζωής της αρχαίας Θεσπρωτίας, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος παιχνιδιού απουσιάζει από τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης. Η επιτύμβια στήλη του νεαρού Ευάρεστου από τη Νικόπολη, δίπλα σε αυτήν του σχεδόν συνομήλικου Πολύνικου, γιου του Ηρακλέωνος, από το ρωμαϊκό νεκροταφείο της Μαζαρακιάς, συμπληρώνει τις γνώσεις μας για τις ταφικές πρακτικές των ρωμαϊκών χρόνων. Τέλος, τα δύο χρηστήρια ελάσματα από το ιερό της Δωδώνης όπου αναγράφεται το τοπωνύμιο ΕΛΕΑ, θέτουν ερωτήματα για τις σχέσεις του κέντρου του θεσπρωτικού έθνους των Ελεατών με το μαντείο του Διός. Επιλεγμένα αντικείμενα από τη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας φιλοξενούνται αντίστοιχα στις αίθουσες των άλλων μουσείων που συμμετέχουν στη δράση. Η δράση συνδιοργανώνεται από κοινού με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας στο πλαίσιο του εορτασμού για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022, που ήταν φέτος αφιερωμένη στη «Δύναμη των Μουσείων», καλώντας το κοινό να ανακαλύψει κοινές εκφάνσεις της ιστορίας και του αρχαιολογικού πλούτου της Ηπείρου.

«Κάστρα Ηγουμενίτσας και Μαργαριτίου: δύο σταθμοί στην παράκτια διαδρομή Αδριατικής – Ιονίου», Περιοδική έκθεση, 20 Ιουνίου - 31 Μαρτίου 2023

Η περιοδική έκθεση «Κάστρα Ηγουμενίτσας και Μαργαριτίου: δύο σταθμοί στην παράκτια διαδρομή Αδριατικής – Ιονίου» διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας στο πλαίσιο του έργου «Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (CoHeN), που υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020.

H έκθεση περιλαμβάνει αυθεντικά χαρακτικά, χάρτες και σκίτσα, αλλά και αναπαραγωγές αντίστοιχων έργων του 16ου και 17ου αι. που απεικονίζουν τα κάστρα της Ηγουμενίτσας και του Μαργαριτίου, σε δύο σημαντικές στιγμές της ιστορίας τους: Την κατάληψη του κάστρου στο Μαργαρίτι το 1571, μετά την επίθεση Βενετών, Κερκυραίων και τοπικών δυνάμεων από την Πάργα και την Παραμυθιά και την επίθεση εναντίον του κάστρου της Ηγουμενίτσας από τον βενετσιάνικο στόλο με επικεφαλής τον ναύαρχο Φραντσέσκο Μοροζίνι, το 1685.

Παρουσιάζεται επίσης εποπτικό υλικά για τα δεκαεπτά μνημεία στην Ελλάδα και την Ιταλία, στα οποία πραγματοποιούνται παρεμβάσεις στο πλαίσιο έργου «Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (CoHeN), με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορία και την αρχιτεκτονική των κάστρων Ηγουμενίτσας και Μαργαριτίου.

Η έκθεση παρατείνεται μέχρι 31 Μαρτίου 2023.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.

«Έργον Θεοφίλου: εικόνες αγίων από το Πήλιο στη Θεσπρωτία» Περιοδική έκθεση - υπό την Aιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 28 Νοεμβρίου 2021 έως 20 Μαρτίου 2022

Η περιοδική έκθεση «Έργον Θεοφίλου: εικόνες αγίων από το Πήλιο στη Θεσπρωτία», περιλαμβάνει έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ που αντλούν τη θεματογραφία τους από την εκκλησιαστική ζωγραφική παράδοση και αποτελεί την πρώτη προσπάθεια παρουσίασης ενός ικανοποιητικού αριθμού αντιπροσωπευτικών θρησκευτικών έργων του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου, ο οποίος είναι γνωστός ουσιαστικά από τις κοσμικές τοιχογραφίες που φιλοτέχνησε κυρίως στο Πήλιο και τη Λέσβο.

Αφορμή για την έκθεση απετέλεσαν τρεις εικόνες του Θεόφιλου, που φιλοτέχνησε γύρω στο 1910, έπειτα από παραγγελία του Βασίλειου Τσιλιβίδη, για το τέμπλο του ναού της Αγίας Παρασκευής στον Λιά Θεσπρωτίας. Στη θεματική διάρθρωση της έκθεσης συμπεριλαμβάνονται επιπλέον έντεκα εικόνες από ναούς του Πηλίου και από τη συλλογή του Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας, αρμοδιότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και τρεις εικόνες από τη συλλογή του Λαογραφικού Κέντρου Κίτσου Μακρή, το οποίο λειτουργεί ως Παράρτημα της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αποτελεί συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας με τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών και την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου και πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας, της Δημοτικής Πινακοθήκης Λιά, του Εκκλησιαστικού και Βυζαντινού Μουσείου Μυτιλήνης, του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας.

Η έκθεση συνοδεύεται από πολυσέλιδο ομότιτλο κατάλογο με όλα τα εκτιθέμενα έργα.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και του Δήμου Ηγουμενίτσας για τον εορτασμό των…

«5+1 κλικ»". Ομαδική έκθεση φωτογραφίας

Περιοδική έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 2 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου 2020

Είσοδος ελεύθερη

 

Το καλλιτεχνικό εργαστήρι «Αβγό» της Στέλλας Λένη, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 12.00, θα εγκαινιάσει στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας την περιοδική έκθεση φωτογραφίας «5+1 κλικ».

Η έκθεση αποτελείται από 80 έργα της ομάδας φωτογραφίας του καλλιτεχνικού εργαστηρίου, με τα οποία ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος μαθημάτων των σπουδαστών, υπό τη διαρκή καθοδήγηση του δάσκαλου φωτογραφίας Πολυδεύκη Ασωνίτη. Η έκθεση χωρίζεται σε δύο θεματικές ενότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν  έργα ομαδικής προσέγγισης και προσωπικά έργα των σπουδαστών αντίστοιχα.

Συμμετέχουν: Φώτης Ζάγκας, Γιώργος Λαχανίδης, Sharon Nichols, Αφροδίτη Σπυρίδωνος, Ελένη Γρηγορία Χριστοδουλίδη.

Διάρκεια έκθεσης: 2 Φεβρουαρίου - 3 Μαρτίου 2020

Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό κατά τις ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.

Υπουργείο Πολιτισμού
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή χρήση του υλικού χωρίς έγγραφη άδεια